Senzor radilice

Kao što vjerojatno i znate, motori u našim autima imaju pregršt senzora pomoću kojih se postiže optimalan rad i poboljšane performanse. A među njima, jedan od najbitnijih – ako ne i najbitniji – je senzor položaja radilice. Ako on nije ispravan, možemo očekivati raznorazne probleme sa autom, uključujući to da uopće ne možemo upaliti motor. No, zbog čega je ovaj senzor toliko vitalan za rad motora da ga može u potpunosti onesposobiti? E pa upravo to ćemo saznati u ovom članku, u kojem ćemo objasniti sve bitno o senzoru radilice. 

Ili, ako Vam se ne čita, pogledajte video na našem Youtube kanalu

Senzor radilice – Kako Radi i Zašto Se Kvari + 4 uobičajena simptoma & kako provjeriti i popraviti

Simptomi 

Za početak, idemo vidjeti koje simptome možemo očekivati kada je senzor radilice neispravan. Ili, drugim riječima, što bi mi kao vozači mogli primijetiti dok smo iza volana. 

Upaljena lampica motora (Check Engine Light)  

upaljena lampica motora

Kompjuter motora, ako primjeti da signal koji dobiva od nekog senzora nije ispravan, će aktivirati žutu lampicu motora iliti check engine light na instrument tabli. Ovo ujedno znači da će u memoriji biti pohranjena odgovarajuća greška motora, koja itekako pomaže u pronalasku uzroka problema. No da bi provjerili koje su greške prisutne, potreban nam je OBD skener ili dijagnostički uređaj. Ako imate sreće, uvjetno rečeno, neispravan senzor radilice će aktivirati neke od ovih grešaka P0016, P0017, P0335, P0336, P0337

Otežano paljenje 

Auto ne pali – 5 najčešćih situacija + mogući uzroci & što napraviti

Nadalje, kod većine auta, motor se neće uopće htjeti upaliti ako je senzor radilice neispravan i uopće ne šalje signal. Scena svima poznata – okrenemo ključ, ili stisnemo START dugme, što već auto ima, motor veselo vergla ali neće da upali ni za lijek. Često će se ovo u početku događati samo kada pokušavamo upaliti auto koji je zagrijan – recimo, vozili smo se, ugasili ga na par minuta, te ga hoćemo opet upaliti. 

Gašenje u vožnji

Auto se gasi u vožnji – 6 najčešćih uzroka + što & kako popraviti

Slično tome, možemo imati situaciju gdje auto bez problema upali i radi dobro, ali onda se onda se sam od sebe ugasi kada dođe na radnu temperaturu. Ovo, između ostalog, da ne kažemo često, može biti uzrokovano neispravnim senzorom radilice. Konkretno, takve stvari se događaju kada se senzor oštećen na način da šalje ispravne signale samo dok je hladan, ali počne ludovati kada se motor – ali samim time i on – zagrije. 

Loš rad motora

I u konačnici, imamo rad motora, koji bi mogao biti sve samo ne uglađen i optimalan ako je senzor radilice neispravan. Primjerice, mogli bi primjetiti da se motor trese i zatrzava u leru ili prilikom ubrzavanja. Ili, može se dogoditi da auto nema snage, slabo reagira na gas i sporo ubrzava, što bi ujedno moglo i dovesti do povišene potrošnje goriva. A u najgorem slučaju, neispravan senzor radilice će uzrokovati zatajenje pojedinih cilindara, ili, kako to inače kažemo, trokiranje. 

Kako radi senzor radilice 

OK, sada kada znamo što se može dogoditi ako je senzor radilice neispravan, idemo vidjeti čemu uopće služi. 

senzor radilice

Kada motor radi, klipovi unutar cilindara se kreću gore-dolje te okreću koljenasto vratilo, što posljedično stvara snagu koja pokreće naš auto. Ali da bi se ovo dogodilo, sve se mora odvijati u savršenom skladu. Na primjer, usisni i ispušni ventili moraju se otvoriti u pravo vrijeme, za što je zadužen zupčasti lanac ili remen koji povezuje radilicu i bregaste osovine. Osim toga, dizne moraju ubrizgati gorivo u točno određenom trenutku, kao i što – ako je benzinski motor – svjećice moraju proizvesti iskru. Upravo zbog ovoga kompjuter motora mora znati broj okretaja ali i u kojoj fazi ciklusa izgaranja se nalazi svaki cilindar. 

Tu na scenu stupa senzor položaja radilice, koji se, jednostavno rečeno, nalazi se blizu radilice i mjeri brzinu njene vrtnje. Radilica na svom kraju ima recimo-to-tako prsten sa zubima, s time da jedan zub koji nedostaje označava početni i krajnji položaj. I kako se radilica vrti, senzor očitava koliko brzo ovi zubi prolaze i na taj način mjeri brzinu motora. Sada, ovdje nećemo objašnjavati tzv. Hall-efekt, što je princip na kojem ovaj i mnogi drugi senzori rade, jer, realno, to nam ni nije bitno. Umjesto toga, idemo pogledati gdje možemo pronaći senzor radilice.

Kao što smo rekli, ovaj senzor mjeri brzinu i položaj radilice, što uvelike određuje njegov položaj u motornom prostoru. U mnogo slučajeva ćemo ga naći na negdje na onoj strani motora do mjenjača, blizu zamašnjaka. U drugu ruku, senzor radilice se u nekim autima nalazi kod zupčastog remena, najčešće u blizini remenice. Ako ne možete naći senzor radilice u vašem automobilu, svakako pišite dolje u komentarima, pa ćemo probati pomoći. 

Kako provjeriti senzor radilice 

Ako imate neke od ranije spomenutih problema, ili više njih, i sumnjate da je senzor radilice neispravan, nemojte ga odmah brže-bolje zamijeniti. Jer ne samo da druge komponente – kao recimo MAF senzor ili lambda sonda – mogu prouzrokovati ove simptome, već i postoje stvari koje mogu poremetiti signale od inače ispravnog senzora radilice. 

Za početak, imamo žice tj električni kabel koji spaja senzor sa ostatkom motorne instalacije, koji je izložen visokim temperaturama i često prolazi kroz skučene prostore. Ovo može dovesti do mehaničkih oštećenja ili kratkih spojeva, što prekida ili ometa komunikaciju između senzora i kompjutera motora. 

Slično se može dogoditi ako je konektor koji spaja spomenuti kabel i senzor labav ili oštećen, jer će u tom slučaju vlaga i prljavština ući u njega i taložiti se na konektorima. Jednostavnim vizualnim pregledom ćemo ustanoviti da li je tako. 

U konačnici, možemo izvaditi sam senzor i provjeriti njegovo stanje. Stvar je u tome da se na ponekad uljni talog, prašina ili druge čestice mogu kupiti na ovoj tu površini, što remeti točnost njegovih mjerenja.

No, ako ništa od ovoga ne pomaže, ostaje još samo jedno – zamijenit senzor radilice. A to nas dovodi do sljedećeg, i mnogima najbitnijeg pitanja – koliko će nas taj sport koštati?

Koliko košta zamjena senzora radilice 

Kao i kod većine drugih dijelova, cijena samog senzora radilice uvelike ovisi o samom modelu auta i njegovom motoru. No, ugrubo, ovo se okvirno kreće od 50 do 150 € za originalni dio kupljen kod ovlaštenog dilera. Istina, zamjenski senzori su često nekoliko puta jeftiniji, ali znaju ponekad davati neisprvana mjerenja i stvarati dodatne probleme, što nije nešto što želite kada je u pitanju ovako vitalan dio. 

Sama zamjena senzora je jednostavan posao, jer uključuje samo uklanjanje jednog ili dva vijka. Doći do njega, međutim, može biti sasvim druga priča, naročito ako drugi dijelovi motora spriječavaju lak pristup. U ovom autu, primjerice, moramo izvaditi cijelu usisnu granu da bi došli do senzoru radilice. S druge strane, kod mnogih auta je dovoljno dići auto na dizalicu da bi se došlo do senzora. Ovo uvelike utječe na to koliko vremena je potrebno za izmjenu a samim time i cijenu rada ako plaćate mehaničara. 

1 komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)