Senzor Bregaste

Senzor Bregaste Simptomi

Kao što vjerojatno i znate, motori u našim autima imaju podosta senzora, od kojih su neki izrazito bitni za njegov rad, dok su neki ipak nešto manje značajni. A jedan od onih koji definitivno spada u kategoriju bitnih je senzor bregaste, naročito kod auta sa varijatorom faze ventila. Zašto? E, pa to ćemo saznati u ovom članku. 

Ili, ako Vam se ne da čitati, bacite oko na video na našem Youtube kanalu👇

Senzor Bregaste Osovine – Kako Radi i Zašto Se Kvari + 7 uobičajenih simptoma & kako provjeriti

Simptomi neispravnog senzora bregaste

Upaljena lampica motora

Prije svega – žuta lampica motora ili check engine light, koja će se, ako imamo sreće, aktivirati kada je senzor bregaste neispravan. Zašto sreće? Pa zato što to znači da ćemo onda imati i grešku motora, tj kod koji nam uvelike pomaže u daljnjem traženju kvara. Neki od kodova grešaka koje možete očekivati kod neispravnog senzora bregaste uključuju: 

  • P0340
  • P0341
  • P0342
  • P0343
  • P0344

Listu sa svim kodovima grešaka i objašnjenjima istih možete naći na ovoj stranici

Motor teže pali 

Bez točnog signala o položaju bregaste, motor u mnogim autima, pogotovo onima sa varijatorom faze ventila, će teže paliti, ako uopće i upali. Većinom će duže verglati prije nego što upali, a nekad je pritom i potrebno stisnuti gas. Ovo se događa zato što se ventili ne otvaraju u pravo vrijeme, pa u cilindrima nema dovoljno zraka i kompresije. 

Pad snage i loš rad motora 

Čak i ako upali bez nekih većih poteškoća, motor sa neispravnim senzorom bregaste vjerojatno neće raditi baš najbolje. A problemi s kojima se možemo susresti uključuju grub i neravnomjeran ler, slab odziv na gas i općenito smanjena snaga motora. 

Povišena potrošnja

Ono što gotovo uvijek ide ruku pod ruku sa problemima u radu motora je povišena potrošnja goriva. Jer, jasno, motor koji nije u potpunosti ispravan neće optimalno koristiti gorivo, te će dio ga biti, da tako kažem, bačen u vjetar kroz auspuh. 

Trokiranje, zatrzavanje 

Neispravan senzor radilice može značajno poremetiti otvaranje ventila ili ubrizgavanje i paljenje, te u konačnici prouzročiti zatajenje jednog ili više cilindara. Ili, kako se to češće kaže, trokiranje motora. Sa vozačke pozicije, mi ćemo primjetiti da se motor trese i zatrzava, naročito prilikom ubrzavanja.  

Problemi sa promjenama brzina 

Ako imamo automatski mjenjač, sasvim je izgledno da on neće raditi glatko kao inače ako je senzor bregaste neispravan. Moderni automatici su napravljeni da budu praktično uigrani sa motorom, pa će se i on na neki način pogubiti ako motor luduje, da tako kažem. Naravno, ovo nije dobro za sam mjenjač jer povećava naprezanja njegovih pokretnih dijelova i ubrzava trošenje. 

Safe Mode

U konačnici, problemi sa senzorom bregaste, ako su dovoljno ozbiljni, mogu baciti auto u tzv Safe Mode ili Limp Mode. Ovo će znatno smanjiti snagu motora te, ako je mjenjač automatski, najčešće neće šaltati u više brzine. Mada Safe Mode služi da bi se motor i mjenjač zaštitili od oštećenja, takav auto će biti praktički nevožljiv.  

Čemu služi senzor bregaste osovine 

Kao što možda znate, bregaste osovine se nalaze u glavi motora, gdje se okreću dok motor radi te tako otvaraju i zatvaraju ventile. Kod mnogih auta, kompjuter motora prati položaj bregaste, tj – ako ćemo točno – njen kut i brzinu – pomoću senzora bregaste. U principu, ovo je vrlo slično senzoru radilice, kojeg smo već obradili u zasebnom članku.

Mi ćemo se, s druge strane, pozabaviti s jednim pitanjem koje se možda nameće samo od sebe – ako su radilica i bregaste povezane zupčastim remenom ili lancem te se okreću istom brzinom, a već imamo senzor radilice, čemu onda još i senzor bregaste.  

E, pa tu nam na scenu stupa onaj varijator faze ventila koje smo već spominjali. To su one kratice VVT, BMWov Vanos, Fiatov MultiAir i slično. Pa, čak i Hondin VTEC, mada je princip nešto drugačiji princip. Uglavnom, neovisno o razlikama u imenu, varijatori faze rade isto – zakreću kut bregaste u odnosu na radilicu te samim time mijenjaju otvaranja i zatvaranja ventila, a sve kako bi se postigle bolje performanse i smanjila potrošnja.  

A da bi mogao upravljati ovim sustavom, kompjuter motora mora u svakom trenutku znati točan položaj tj kut bregaste. I, zato je tu senzor bregaste. Ili, dva, ako imamo varijatore faze i na obje bregaste. 

Gdje se nalazi senzor bregaste?

Budući da mjeri brzinu i kut bregaste, ovaj senzor će se uvijek nalaziti negdje blizu nje. U većini slučajeva, to je na glavi motora, s one strane gdje zupčasti remen ili lanac. Ipak, neki auti imaju senzor s kontra strane, isto na glavi motora, ali kod mjenjača. Ako ne možete naći ovaj senzor u svom auto, pišite u komentarima pa ćemo probati pomoći. 

senzor bregaste lokacija

Sad, idemo vidjeti kako to izgleda pod haubom kada je u pitanju BMW Vanos. Dakle, s ove strane je solenoid Vanosa na usisu i odmah do njega je senzor bregaste. Sa kontra strane, prema ispuhu, je praktički identična, zrcalna situacija. 

Kako provjeriti senzor bregaste? 

Ako imate neke od ranije spomenutih problema, ili iz bilo kojeg drugog razloga sumnjate da je senzor radilice neispravan, prije zamjene, ne bi ga bilo loše prvo provjeriti. Jer, recimo, neispravan senzor radilice može prouzročiti slične, da ne kažem identične simptome. Uz to, slično će biti ako je zupčasti remen preskočio za zub ili dva, što može imati još gore posljedice za motor. No, to nije tema sada, nego vratimo se tome kako provjeriti senzor bregaste. 

senzor bregaste provjera

Za početak, kako i kod svih drugih senzora, prvo provjeravamo instalaciju, tj električne kablove koje vode do senzora, jer oni mogu biti oštećeni, što dovodi do prekida ili smetnji u komunikaciji između senzora i kompjutera motora. 

Slično se može dogoditi ako je konektor koji spaja spomenuti kabel i senzor labav ili oštećen, jer će u tom slučaju vlaga i prljavština ući u njega i taložiti se na konektorima. Jednostavnim vizualnim pregledom ćemo ustanoviti da li je tako. 

U konačnici, možemo izvaditi sam senzor i provjeriti njegovo stanje. Stvar je u tome da se na ponekad uljni talog, prašina ili druge čestice mogu kupiti na ovoj tu površini, što remeti točnost njegovih mjerenja.

No, ako ništa od ovoga ne pomaže, ostaje još samo jedno – zamijenit senzor bregaste. A to nas dovodi do sljedećeg, i mnogima najbitnijeg pitanja – koliko će nas taj sport koštati?

Koliko košta zamjena senzora bregaste 

Kao što je to i inače sa manje-više svim dijelovima za auto, cijena samog senzora bregaste uvelike ovisi o samom modelu auta i motoru kojeg ima. No, ugrubo, ovo se okvirno kreće od 50 do 100 €, i to originalni dio, što je svakako preporuka. Istina, zamjenski senzori su često nekoliko puta jeftiniji, ali znaju ponekad davati neisprvana mjerenja i stvarati dodatne probleme, što nije nešto što želite kada je u pitanju ovako bitan senzor. 

S druge strane, sama zamjena senzora je u većini slučajeva krajnje jednostavan posao – raskopčamo šteker, odvrnemo vijak koji drži senzor i izvučemo ga, ubacimo novi na njegovo mjesto, i sve nazad vratimo i ukopčamo. I kod većine auta, to je to, pa vrlo lako možete i sami to zamijeniti. 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)