EGR ventil

EGR ventil

EGR, što je skraćeno za exhaust gas recirculation odnosno povrat ispušnih plinova je nešto što gotovo svaki automobil ima. U teoriji ovaj sustav – čiji je jedini zadatak smanjenje štetnih plinova u ispuhu – ne bi trebao negativno utjecati na rad motora i njegove performanse. No u praksi, to baš i nije tako, naročito kod dizlaša, koji često muku muče sa zaštopanim EGR sustavom i zaglavljenim EGR ventilima. Upravo zbog toga, ovdje ćemo saznati kako EGR radi, zašto se kvari i što uraditi kada se to dogodi. Ali prije svega, idemo vidjeti što se možemo očekivati kada EGR ne radi ispravno. 

EGR Ventil – Kako Radi i Što Kada Se Kvari + 4 uobičajena simptoma & kako provjeriti i popraviti

Koji su simptomi neispravnog EGR ventila

Loš rad motora 

Za početak, imamo – iz perspektive vozača – ono najočiglednije i zasigurno najviše zabrinjavajuće – problemi s radom motora. Primjerice, ako je EGR ventil iz bilo kojeg razloga zaglavljen u otvorenom položaju, možemo imati teže paljenje, grub rad u leru ili čak gašenje, te slabiji odziv na gas. U nekim slučajevima može doći do toga motor ne radi na sve cilindre, tj trokira, naročito pri većim opterećenjima ili naglim ubrzanjima. 

S druge strane, EGR ventil koji je zaglavljen u zatvorenom položaju neće uzrokovati tako puno problema. Ipak, ovo može dovesti do samozapaljenja smjese u određenim režimima rada, koje zvuči kao lupkanje unutar motora i iznimno je štetno. Zašto je sve tako ćemo vidjeti malo kasnije, kada objasnimo kako EGR sustav radi. 

Upaljena lampica motora (check engine light)

Nadalje, ako naš motor ne radi optimalno, možemo očekivati i neke druge probleme, među kojima je – a što drugo nego Check Engine Light, naročito u novijim autima, gdje se rad EGRa pomno prati. Ovo ujedno znači da ćemo imati odgovarajuću grešku motora, koji možemo očitati sa OBD skenerom. Najčešći kodovi grešaka uzrokovani neispravnim EGR ventilom kreću se od P0400 do P0409.

Povišena potrošnja goriva

Sljedeća stvar je potrošnja goriva, koja bi se mogla povećati ako EGR ventil ne radi ispravno. To je osobito istinito ako je on zaglavljen u zatvorenom položaju jer, bez protoka ispušnih plinova koji ulaze u proces izgaranja, motor će zapravo trebati više benzina. Nasuprot tome, EGR ventil koji je zaglavljen u otvorenom položaju može osiromašiti smjesu i posljedično smanjiti potrošnju goriva. Ali ovo nikako nije dobra stvar, budući da je siromašna smjesa štetna za motor.  

Pad na eko-testu

U konačnici, imamo količinu štetnih plinova u ispuhu, koji će sasvim izgledno porasti. Ovo može biti toliko ozbiljno da naš auto ne prođe na eko-testu. Istina, ovo nije nešto što možemo ustanoviti bez uređaja za analizu ispušnih plinova, ali mogli bi primijetiti da se ispušni plinovi više osjete unutar auta. 

Kako radi EGR sustav? 

Sada kada smo objasnili uobičajene simptome, idemo ukratko objasniti što je EGR sustav i čemu služi.

EGR je skraćeno za Exhaust Gas Recirculation, što se na naš jezik može prevesti kao sustav za povrat ispušnih plinova, što se radi kako bi se smanjila emisija štetnih tvari. Gledajući čisto s tehničkog stajališta, ovo je jednostavan sustav koji ima samo nekoliko dijelova. Prvo, imamo jednu ili više metalnih cijevi, od koji neke mogu biti fleksibilne, kroz spajaju ispušnu granu ili cijev sa usisom. Zatim, tu je EGR ventil, koji kontrolira i regulira protok ispušnih plinova kroz spomenuti cjevovod. I na kraju, neki auti, naročito dizelaši, će imati i EGR hladnjak, koji hladi ispušne plinove prije nego što uđu u usisnu granu. Uz to, u nekim slučajevima možemo imati nekoliko senzora koji prate parametre poput protoka i temperature.

Sad, nakon što smo ovo objasnili, dolazimo do očiglednog pitanja – zašto bi itko uopće želio ovo učiniti? E pa, stvar je u ekologiji. Naime, ako ispušne plinove pustimo u usisnu granu – a samim time i motor – snizit ćemo temperaturu izgaranja u cilindrima, što u konačnici smanjuje sadržaj dušikovih oksida u ispuhu. 

Ali ključna riječ ovdje je ‘pravi trenutak’ – jer ako se ovo događa kada ne bi trebalo, ili ne događa kada bi trebalo, mogli bi imati neke od ranije spomenutih problema. Konkretno, ako je EGR ventil stalno otvoren, ispušni plinovi će gušiti motor. S druge strane, ako je stalno zatvoren, mogli bi imati visoku temperaturu izgaranja u cilindrima u onim situacijama kada bi trebao biti otvoren. 

Gdje se nalazi EGR ventil? 

Ako sumnjamo da EGR ventil ili neke od pripadajućih komponenti uzrokuju naše probleme s autom, trebamo ga provjeriti. A da bi to napravili, prvo ga moramo naći. Zbog svoje funkcije, EGR ventil se obično nalazi u blizini usisne grane. U većini automobila naći ćete ga negdje na vrhu motora, s cijevi koja ide od ispušnog sustava spojenog na njega. Budući da ovo sužava moguće lokacije, EGR ventil se obično lako pronalazi i lako mu se pristupa.

Uz to, treba napomenuti da postoje dvije različite vrste EGR ventila, što određuje njihov oblik. Prvo, postoji vakuumska verzija s gumenim crijevom na vrhu, koje se spaja se na elektromagnetni solenoid kojim upravlja ECU ili, u starijim automobilima, na usisnu granu. Međutim, većina novijih automobila ima elektronički EGR ventil koji koristi steper-motor za regulaciju protoka ispušnih plinova. 

Nadalje, neki motori imaju EGR sustav integriran u glavi, te mu se kao takvom ne može lako pristupiti. U konačnici, imamo motore sa varijabilnim upravljanjem ventila (VVT), koji uopće nemaju EGR kao posebni sustav. Umjesto toga, kompjuter motora podesi ispušne ventile da se nešto ranije zatvore, što u konačnici ima isti efekt kao EGR. 

Uzroci kvara EGR ventila? 

EGR ventil je većinu vremena izložen protoku vrelih i prljavih ispušnih plinova, što njegov život ne čini nimalo lakim. A osim ekstremnih temperatura, tu su i čađa i neizgoreno gorivo koje s vremenom stvaraju tvrdokorne naslage unutar njegovog kućišta. Kao rezultat ovoga, EGR ventil se neće moći pravilno otvoriti i zatvoriti, što utječe na njegovu funkciju. A ako su dovoljno jake, te nakupine mogu potpuno zaglaviti ventil i spriječiti njegovo kretanje.

Osim nakupljanja ugljika, elektronički EGR ventili mogu patiti od električnih problema. Jedan od mogućih razloga je kvar steper motora koji se događa zbog povećanog otpora njegovom kretanju uzrokovanim naslagama čađe. Kod vakumskih ventila, s druge strane, probleme mogu uzrokovati puknute membrane i oslabljene opruge.

Kako provjeriti EGR ventil? 

Ako imamo probleme sa EGRom, prije bilo kakvog zamjene dijelova, možemo provjeriti da li EGR ventil i ostale komponente rade ispravno. Za električni EGR će nam biti potreban dijagnostički uređaj s kojim ga možemo aktivirati i deaktivirati, dok će nam za vakumski biti potrebna vakuum pumpa. Tokom testiranja promatramo da li se ventil otvara i zatvara kao što bi trebao, i da li se slobodno kreće bez ikakvog otpora. Detaljan proces testiranja i čišćenja EGR ventila će biti prikazan u zasebnom video. 

Osim samog ventila, probleme sa vakuumskim EGR-om mogu biti uzrokovani puknutim vakuum crijevima ili neispravnim elektromagnetnim solenoidom koji kontrolira vakuum. S druge strane, kod električnog EGR možemo imati uobičajene stvari – loše konektore i potrgane instalacije. 

Kako popraviti EGR ventil? 

Kao što smo rekli, jedan od najčešćih uzroka problema sa EGRom su naslage čađe, što se u mnogo slučajeva može riješiti detaljnim čišćenjem. Sve što je potrebno za ovo je čistač u spreju, po mogućnosti onaj za karburatore, mali ravni šarafciger i eventualno žičana četkica. Posao je jednostavana, ali često i dugotrajan, te zahtjeva dosta truda i strpljenja dok se sve detaljno ne očisti. Ali, kao što sam već rekao, ovo ćemo vidjeti u zasebnom videu.    

Ako EGR ventil i nakon čišćenja ne radi kako treba – a pod pretpostavkom da su sve ostale komponente ispravne – nema druge nego ga zamijeniti. Preporuka je da pritom koristiti i nove brtve, ako ih ima, te eventualno nove vijke. U konačnici, na nekim autima je novi ventil potrebno kalibrirati nakon ugradnje da bi radio ispravno, za što je potreban adekvatan dijagnostički uređaj. 

2 komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)