Termostat motora 

Da li motor u vašem autu prokuhava ili ste primijetili da radi na temperaturi višoj od uobičajene. Ili, s druge strane, možda zimi traje zauvijek prije nego što grijanje u kabini počne raditi punom parom. Kako god, u oba slučaja, uzrok ovome bi mogao biti neispravan termostat, koji, kao što mu ime sugerira, regulira temperaturu motora i održava je unutar određenih granica. 

I mada termostat većinom radi besprijekorno, ako zakaže, možemo imati ozbiljnih pa čak i katastrofalnih problema s motorom. Upravo zbog toga ćemo u ovom članku vidjeti kako prepoznati neispravan termostat i, još važnije, što učiniti ako je to slučaj.

Termostat – Kako Radi i Zašto Se Kvari + 6 uobičajenih simptoma & kako provjeriti

Kako prepoznati neispravan termostat

Neispravan termostat može uzrokovati različite simptome, ovisno o tome što mu se dogodilo. 

Prvo, da vidimo što možemo očekivati ako je zaglavljen u zatvorenom položaju ili se ne otvara u potpunosti. 

Pregrijavanje motora

Kao što možete zamisliti, ako se termostat ne otvori, neće biti ni protoka rashladne tekućine prema hladnjaku i natrag. I kao rezultat, motor će se pregrijati u roku od nekoliko minuta. To bi moglo dovesti do ozbiljnih i vrlo skupih oštećenja motora, kao što je naprimjer puknuta brtva glave. 

termostat auto prokuhao

Visoka radna temperatura

Termostat koji se – iz bilo kojeg razloga – ne otvara do kraja će smanjiti cirkulacija rashladne tekućine, što ujedno znači da se motor neće dovoljno ohladiti, te će sasvim izgledno raditi na višoj temperaturi nego inače. Ovo će vjerojatno biti najizraženije dok vozimo autocestom ili se penjemo uz strmu uzbrdicu.

S druge strane, iako manje dramatične, posljedice termostata zaglavljenog u otvorenom položaju se također ne smiju zanemariti.

Niska radna temperatura

Za početak, s potpuno otvorenim termostatom, rashladni sustav će cijelo vrijeme cirkulirati punim kapacitetom, zbog čega će automobilu trebati duže vremena da se zagrije, posebno tijekom hladnih dana. Sa vozačkog stajališta, mogli bismo primijetiti da kazaljka temperature motora stoji niže nego inače. Uz to, zrak koji ulazi u kabinu kroz ventilacijske otvore možda neće biti baš topal, jer se on zagrijava rashladnom tekućinom, koja u ovom slučaju neće biti dovoljno vruća 

Povećana potrošnja goriva

Nadalje, motor koji ne postiže radnu temperaturu će raditi sa prebogatom smjesom, tj koristiti više goriva nego je potrebno, što, naravno, povećava potrošnju. To će biti najviše vidljivo ako imamo učestale kratke vožnje, prilikom koji se motor neće uspjeti zagrijati. 

Greške neispravnog katalizatora

Zatim, imamo i katalizator, koji neće raditi dobro ako motor ne postiže radnu temperaturu i radi s prebogatom smjesom. Kod Euro 3 auta i novijih, koji imaju lambda sondu iza katalizatora, ovo će vjerojatno aktivirati lampicu motora, te ćemo imati grešku P0420, što bi nas moglo krivo navesti na pomisao da katalizator nije dobar.

Osim ove dvije ekstremne situacije, neispravan termostat može prouzročiti i još neke simptome. 

Temperaturne fluktuacije

Neispravan termostat bi mogao uzrokovati da temperatura motora nepravilno i neujednačeno raste ili pada, što se obično događa kada se on otvara ili zatvara kada ne bi trebao. Osim ovoga, možemo primjetiti promjene u intenzitetu grijanja unutrašnjosti. 

Upaljena lampica motora (Check Engine Light) 

termostat check engine light

U autima koji imaju elektronski termostat, bilo koji problem s njime bi mogao aktivirati lampicu motora, što ujedino znači da ćemo imati i određene greške motora u memoriji, do kojih možemo doći pomoću OBD skenera. 

Kako radi termostat u autu? 

Sada kada smo vidjeli što se može dogoditi kada je termostat neispravan, idemo objasniti čemu on služi i kako radi. 

Motor u autu koji radi stvara mnogo topline, koju je potrebno odvesti. A pod pretpostavkom da je u pitanju vodeno hlađenje, ovo se radi uz pomoć rashladne tekućine i kilera tj hladnjaka. Ali da bi se postigla određena efikasnost, motor mora raditi na tzv radnoj temperaturi, koja je za većinu današnjih auta u rasponu od 90 do 110 stupnjeva Celzijusa. 

I tu na scenu stupa termostat koji kontrolira temperaturu motora tako što regulira protoka rashladne tekućine. Kada je motor hladan, termostat je potpuno zatvoren, što sprječava da rashladna tekućina ide prema hladnjaku. Ali kako se zagrijava, termostat se postupno otvara, te rashladna tekućina počinje teći kroz hladnjak i pritom se hladi.

Tehnički gledano, termostat je zapravo ventil koji se otvara na određenoj temperaturi. Godinama, da ne kažem desetljećima, njegov rad je bio kontroliran voštanim elementom,koji se širi ili skuplja ovisno o temperaturi rashladne tekućine u kojoj se nalazi. Međutim, mnogi noviji automobili imaju takozvani elektronski ili mapabilni termostat, kojeg kontrolira kompjuter motora. Ovdje, uz voštani element imamo i električni grijač, koji omogućava da se termostat otvara ili zatvara ranije ili kasnije. Kao rezultat toga, automobili sa ovakvim termostatima mogu se brže zagrijati ali i prilagoditi radnu temperaturu trenutnim uvjetima vožnje. 

Gdje u autu se termostat nalazi?

E sada, nakon što smo riješili i čemu termostat služi, trebali bi ga moći i pronaći. A kao i s većinom drugih stvari, njegova lokacija ovisi o kojem je autu riječ. No, u stvarnosti, termostat se u najčešće nalazi gdje se jedno od crijeva rashladne tekućine spajaju na motor, i to u plastičnom ili metalnom kućištu, u blizini pumpe vode. Ponekad je, međutim, termostat poprilično teško dostupan, što otežava njegovo pronalaženje i zamjenu.

Zašto se termostat pokvari?

Termostat je u biti vrlo jednostavan, što ujedino znači da puno toga što može poći krivo. Većinom će se hrđa i kamenac nataložiti po njegovim pokretnim dijelovima, što spriječava da se pravilno otvara i zatvara. Ovo se najčešće događa u autima kod kojih je u rashladni sustav sipana obična voda iz slavine, koja uvijek ima određenu količinu kamenca. A ako ste ikad vidjeli na što liči kuhalo nakon duže upotrebe, možete onda zamisliti kakvi su kiler, termostat i ostalo u tom autu. Uglavnom, kako bi to izbjegli, uvijek koristimo antifriz i destiliranu – tj demineraliziranu vodu. .

Osim ovoga, kod elektronskih termostata, možemo imati klasične probleme – oštećena instalacija, labavi konektori, korozija ili prljavština na pinovima u konektorima i slično. 

Kako provjeriti termostat?

Ako sumnjamo da je termostat neispravan, prije zamjene bi ga ipak trebali provjeriti. Jer, neki od ranije navedenih simptoma – recimo prokuhavanje motora ili visoka radna temperatura – mogu biti uzrokovani drugim problemima, kao što su loš hladnjak ili pumpa rashladne tekućine. 

Jedna opcija je da da upalimo auto kada je hladan i pustimo ga da radi. I kako se motor zagrijava, svako malo provjerimo oba crijeva rashladne tekućine, ovo koje ide od motora do kilera, i ovo koje ide nazad do motora. U početku, oba bi trebala biti hladna, a kada motor dođe do radne temperature – što je u većini slučajeva oko 90 stupnjeva C – trebali bi osjetiti kako jedno, a vrlo brzo i drugo crijevo – odjednom postaje vruće. To je znak da je termostat bio do tada zatvoren, kao što i treba, te da se sada otvorio i pušta rashladnu tekućinu da cirkulira kroz kiler. A ako su se crijeva cijelo vrijeme postepeno zagrijavala, znaći da je termostat stalno otvoren. 

Druga mogućnost, naročito ako je lako doći do termostata, je da ga skinemo s motora i testiramo. Za ovo nam treba kanta ili nekakva posuda u koju ćemo natočiti vrelu vodu i onda ubaciti termostat unutra. Ako je ispravan, vidjet ćemo kako se ovaj njegov pokretni dio otvara. Isto, ali u suprotnom smjeru će se dogoditi ako ga izvadimo i ubacimo u hladnu vodu. 

Ili, alternativno, možemo ga staviti u lonac hladne vode koju onda zagrijavamo na štednjaku, te promatramo što se događa sa termostatom. Ovo je, u biti, isto što se događa kada se hladan motor zagrijava na radnu temperaturu. 

Koliko košta zamjena termostata? 

I za kraj, pokaže li se da je termostat neispravan, ostaje još samo pitanje koliko košta novi. E, pa dobra vijest ovdje je da termostati, posebno mehanički, nisu jako skupi. Većinom je ovdje riječ o cijenama reda veličine 20-30 €. S druge strane, elektronski tj mapabilni termostat zbog svoje dodatne složenosti može biti nešto skuplji, ali i dalje znatno manje od 100 €. 

Što se tiče same izmjene, ovo može biti ponekad nešto zahtjevnije, pogotovo na V6 ili V8 motorima, gdje je termostat najčešće zakopan u sredini, između dvije glave. I onda, da bi ga se zamijenilo je potrebno skinuti usisnu granu i druge dijelove koji smetaju. Ovo svakako valja imati na umu, naročito ako plaćate mehaničara. 

4 komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)