Bobine i Svjećice

Da li znate koja je jedna stvar koju doslovce svaki benzinac ima ali nijedan dizelaš nema? Pa svjećice naravno, šta drugo. A s njima uvijek – ali baš uvijek – idu i bobine – jedna, ili njih više, ovisno o autu. Oni kao prst i nokat, uvijek zajedno, a posao im je samo jedan – zapaliti komprimiranu smjesu zraka i goriva u cilindrima. I ako one ne rade dobro, ni motor neće biti baš najveseliji. S time na umu, idemo vidjeti kakve nam probleme mogu prouzročiti neispravne bobine i svjećice, te, još bitnije, što napraviti u tom slučaju… 

Bobine i Svjećice – Kako Radi i Zašto Se Kvari + 6 uobičajena simptoma & kako popraviti

Kako prepoznati neispravne bobine i svjećice 

Misfire ili trokiranje

loše svjećice i crni dim

Najočigledniji problem koji može nastati kao posljedica loših svjećice ili neispravnih bobine je zatajenje jednog ili više cilindara, tj, kako ono mi kažemo – trokiranje. Ili, na engleskom – misfire. Kada se to dogodi, zasigurno ćemo primjetiti da motor radi čudno, zatrzava i trese se, naročito u leru i niskim okretajima. Ovo može biti sporadično, ako su problem svjećice, ili stalno, ako je jedna od bobina neispravna. 

Upaljena lampica motora (Check Engine Light) 

Bobine Svjećice lampica motora blinka

Nadalje, večina noviji auta može sama detektirati ranije spomenuto trokiranje te u tom slučaju upaliti lampicu motora na instrument tabli. Ali u ovom konkretnom slučaju, ona neće svijetliti cijelo vrijeme, nego će blinkati. Zašto? Zato da nas upozori na…trokiranje, jer to ujedno znači da neizgoreno gorivo odlazi u ispuh, gdje može oštetit katalizator i dodatno pogoršati već lošu situaciju. 

Dakle, ako vidimo da lampica motora blinka, trebali bi što je prije moguće stati i ugasiti auto. Kao i inače, ako je upaljena kampica, imamo greške motora, koje bi u slučaju trokiranja mogle neke od sljedećih: P0300, P0301, P0302….

Gašenje u vožnji

bobine i svjećice gašenje

Onda, zbog potrošenih ili zaprljanih svjećice bi nam se auto mogao gasiti u vožnji, i to najčešće kada stajemo i pustimo gas, recimo stajemo na semafor. Ili, bi mogao raditi dosta neravnomjerno i grubo u leru i niskim okretajima. 

S druge strane, mnogi stariji auti imaju samo jednu bobinu, te razvodnu kapu i kablove za pojedine svjećice. I upravo zbog toga što paljenje u svim cilindrima ovisi o jednoj bobini, ako se ona pokvari, motor neće raditi. Jedna od izglednih posljedica je gašenje autu u vožnji, koje se događa ako bobina prestane raditi ispravno kada se zagrije. 

Teže paljenje auta

Auto ne pali – 5 najčešćih situacija

Slično kao s gašenjem, loše svjećice mogu uzrokovati probleme s paljenjem motora, naročito dok je hladan. Ovo često izgleda ovako – okrenemo ključ, auto živahno vergla ali nikako da upali, ili upali što bi se reklo na jedvite-jade. Situacija je znatno bolja ako djelomično stisnemo gas prilikom paljenja, ali i dalje nije idealna. Uglavnom, jedan od izglendih uzroka su dotrajale svjećice. 

Loš rad motora

Nijedan benzinski motor neće raditi idealno ako nema kvalitetnu i snažnu iskru, što sigurno neće imati ako su bobine i svjećice loše. A mi bi onda mogli primjetiti da nam auto slabije reagira na gas i da ne ubrzava živahno kao prije. Tj. drugim riječima, imat ćemo osjećaj kao da se ulijenio. Uz to, mogli bi primjetiti određene količine crnog dima iz auspuha kada jače stisnemo gas. I mada se ovo sve može dogoditi zbog mnogo toga, sigurno nećemo pogriješiti ako provjerimo svječice. 

Povišena potrošnja goriva

bobine i svjećice potrošnja

I za kraj, ono što gotovo uvijek ide u paru sa lošim radom motora – je povišena potrošnja. Naime, ako ne izgara optimalno i u potpunosti, dio goriva – i to doslovce – bacamo u vjetar. Uz to, budući da takav motor ima manje snage, sasvim je izgledno da ćemo više stiskati gas. I ovo dvoje kada se zbroji rezultira učestalim posjetama benzinskoj. 

Čemu služe bobine i svjećice? 

Svrha svjećice u benzinskom motoru je vjerojatno sasvim jasna – njen zadatak je u datom trenutku proizvesti iskru u cilindru, koja će onda zapaliti komprimiranu smjesu zraka i goriva. Poprilično jednostavno i razumljivo samo po sebi. E, ali da bi proizvela iskru, svjećice trebaju jako visok napon, od nekoliko tisuća volti, što je problem, budući da auto ima električni sustav od 12 volti. Dakle, ni blizu. 

bobine

I tu na scenu stupaju bobine. Ovo je, u biti, indukcijski svitak, koji uzme struju niskog napona od 12 volti i onda je – magijom, da ne duljim sad sa dosadnom pričom – je pretvori u struju visokog napona od tipa 30,000 volti. I kad kompjuter motora pošalje signal, bobina pusti ovaj napon kroz svjećicu i – bam – iskra, motor radi. 

E sad, sve ovo što sam rekao se događa nekoliko puta u sekundi i cijelo vrijeme dok motor radi. Što definitivno nije baš lak zadatak, te zato i bobine i svjećice moraju biti u top formi. 

Prije nego što krenemo dalje, samo da još pojasnimo različite tipove bobina tj sustava paljenja kod benzinskih motora. Prvo – najstarija varijanta – jedna bobina i razvodna kapa + kablovi do svake svjećice. 

Dalje, nešto novije, tzv. coil pack, gdje imamo 2 bobine u jednom kućištu, gdje jedna daje iskru za dva cilindra istovremeno, čime upravlja kompjuter motora. Ovdje nemamo razvodnik paljenja, ali i dalje imamo kablove svjećica.  

I, na kraju, ono što je danas standard – pojedinačne bobine za svaku svjećicu tj cilindar. Tu nema potrebe za kablovima svjećica, što je svakako prednost, te budući da kompjuter daje signal za svaku od njih individualno, isto može ustanoviti koji od cilindara ne radi ako dođe do zatajenja nekog od njih.   

Zašto se bobine i svjećice pokvare?

Dakle, to je kako bobine i svjećice rade – a sada idemo vidjeti zašto se kvare. 

Prvo, imamo svjećice, čija se elektrida nalazi na u cilindru, te je izložena svemu što se to događa. Osim samih ekstremno visokih temperatura koje se događaju prilikom izgaranja, tu imamo sve ono što ide kada rad motora nije idealan. Recimo, jedna od sasvim mogućih stvari je prebogata smjesa dok je motor hladan, ili stalno, gdje benzin ne sagorijeva u potpunosti i stvara naslage čađi na elektrodi. S druge strane, ako je smjesa presiromašna, temperature izgaranja će biti previsoke, što također oštećuje svjećice. 

zauljena svjećica

Nadalje, motorno ulje može doći u cilindre – kako god već da dođe, gumice, karike, odušak motora – te također stvarati masne naslage na svjećicama. Uz to, možemo imati i tragove antifriza na njima, ali onda imamo puno veći problem od loših svjećica, jer ovo vjerojatno znači da je pukla brtva glave. No čak i da je sve idealno, svjećice tj vrh elektrode će se s vremenom istrošiti, te će se ovaj tu zazor povećati, što otežava stvaranje jake i kvalitetne iskre. 

Što se tiče samih bobina, one bi, barem načelno, trebale trajati praktički koliko i sam auto. Ono što im može skratiti životni vijek su loše svjećice, zbog kojih moraju se više naprezati, da tako kažem, te divljanje napona, što je najčešće prouzrokovano neispravnim akumulatorom. Uglavnom, bobina kada se pokvari, uglavnom samo prestane raditi, i više joj nema spasa. 

I da, jedan veliki neprijatelj bobina tj kablova, ako ih auto ima – brtva ventil dekla, naročito kod 16-ventilskih motora. Naime, ako ona ne dihta, vrelo motorno ulje će iscuriti oko svjećica i kablova, odnosno bobina. A ulje i ove gume se nikako ne vole, pa bi nam se moglo dogoditi da auto ponekad trokira. 

Kako zamijenit bobine i svijećice?

Zamjena svjećica, a samim time i bobina, ili kablova – što li već auto ima – je prilično jednostavan posao. Evo, primjerice u ovom Volvu sa Fordovim motorom, samo odštekamo konektor na bobini – što radimo pažljivo da se ne bi plastika slomila – odvrnemo ovu maticu i izvučemo bobinu van. Onda sa dubokom gedorom odšarafimo svječicu i izvučemo je van, te montiramo novu i vračamo bobine. 

E sada, ima par sitnica koje ovdje mogu biti nezgodne, a jedna od njih je izvući svjećice, ali i staviti nove kasnije. Naime, sa obične gedore će samo pasti, a ne želimo da nam se to događa pa da pukne porculanska izolacija na svjećici i upadne u cilindar. Da bi to izbjegli uzmemo kabl ili bobinu u ovom slučaju, nataknemo je na odvrnutu svječicu i izvučemo je van. A isto tako kada novu idemo uvrnuti u motor. 

Druga eventualna otegotna okolnost je pristup svjećicama i bobinama. Ovdje je to bilo jednostavno, jer stoje na izvolte, ali recimo na V6 ili V8 motoru, vjerojatno će nam smetati usisna grana, koju ćemo morati skinuti. I to je nešto što treba uzet u obzir kod ovog posla. 

Koliko košta zamjena bobina i svjećica? 

OK, sada smo riješili gotovo sve, te nam je ostalo još jedno pitanje – koliko bi ovo moglo koštati. E, pa ajmo prvo svjećice, jer one se svakako trebaju mijenjati u određenim intervalima. Koliko je to konkretno ovisi od auta ali i načina upotrebe, jer nepovoljni uvjeti vožnje – puno kratkih relacija, lošije gorivo, problemi sa motorom – više ‘prljaju’ svjećice pa ih je potrebno i češće mijenjati. Svjećice koštaju reda veličine 5-10 € po komadu, i ovdje je svakako preporuka uzeti neki renomirani brend, tipa NGK, Denso i sl. 

S druge strane, imamo bobine, koje nisu potrošna roba, da se tako izrazimo, već se uglavnom mijenjaju samo kada dođe do kvara. A cijena ovisi s jedne strane da li je sustav s jednom bobinom i razvodnom kapom, pojedinačne bobine ili kako već, te s druge strane o brendu kojeg ćemo uzeti. Recimo, za Astru 1.6 16v možemo uzeti set od 4 bobine za manje od 100€, dok za BMW-ove šestake nam treba cirka 40€ po bobini. Pa puta onda puta 6, ako ćemo ih sve promijeniti…nakupi se. 

Objavljeno
Kategorizirano kao Kako radi

1 komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)