Odušak motora

Danas ćemo se pozabaviti nečime što svaki auto ima – odušak motora, odnosno iberlauf, ili separator uljnih para. Ovo su samo neki od naziva, a ima ih sigurno još. Ali, bez obzira na to, svrha im je ista – spriječiti rast tlaka u karteru i sve probleme koje uz to idu. A koji su to, kako prepoznati neispravan odušak motora i što napraviti u tom slučaju – e pa to ćemo saznati u ovom članku.

Odušak motora- Kako Radi i Zašto Se Kvari + 6 uobičajenih simptoma & kako provjeriti

Što se događa kada je odušak motora neispravan? 

Odušak motora kada ne radi ispravno će ili biti zaglavljen i zaštopan ili ostat u potpunosti otvoren, o čemu uvelike ovisi što će se događati s našim autom. Kasnije ćemo i objasniti malo detaljnije zašto je to tako, a sada idemo prvo vidjeti što će biti ako je zaštopan. 

Curenje ulja iz motora

Odušak motora - curi ulje

Prvo, sasvim je moguće da će nam se dogoditi da ulje curi na sve strane – promjenimo jednu brtvu, procuri druga, promjenjimo nju, procuri semering, i tako u krug. Ovo može biti zbog porasta tlaka u karteru motora, koji nema gdje otići jer je odušak zaštopan pa onda izbija brtve. 

Visoka potrošnja ulja 

Motor Troši Ulje – 6 najčešćih razloga

Dalje, osim što izbija ulje van, visoki tlak u karteru može gurati ulje kroz karike i gumice ventila u cilindre, gdje će sagorijevati dok motor radi. Što naravno znači da ćemo onda imati i povišenu potrošnju ulja. 

Plavi dim iz auspuha

Odušak motora i plavi dim iz auspuha

Zatim, ulje koje sagorijeva u cilindrima mora negdje izaći, a to je naravno – auspuh, pa možemo imati karakteristične oblačiće plavog dima, koji se javljaju u razno raznim situacijama. No najčešće će ovo biti kada se motor dobro zagrije i kada je pod opterećenjem. 

E sada, da stvar bude malo kompliciranija, povećana potrošnja ulja i plavi dimovi na auspuhu mogu biti uzrokovani i oduškom motora koji je stalno otvoren, da tako kažemo, naročito kod novijih auta, gdje je ovaj sustav poprilično kompleksan, sa separatorima i membranama. Što se događa je da uljne pare u velikim količinama dolaze u usisnu granu, pogotovo u leru ili prilikom ubrzanja, jer je tada vakum velik. I iz usisne, naravno, idu dalje u motor, gdje izgore i – opet imamo plavkasti dim. 

Neravnomjeran rad motora

Uz to, ove uljne pare koje ulaze u usisnu granu imaju sličan efekt kao falš-zrak, kojeg smo već spominjali u jednom od prethodnih videa, sa istim posljedicama za rad motora koje idu uz to. Tako, ako odušak motora ne zatvara kada bi trebao, ili ako je crijevo koje ga spaja na usis puknuto, mogli bi imati grub i neravnomjeran ler ili slab odziv na gas, naročito na nižim okretajima. A ponekad može toliko poremetiti smjesu da se auto čak i gasi ili trokira. 

Žuta lampica motora (Check Engine Light)

Check Engine Light PCV ventil

I, u konačnici, sve ovo može i aktivirati onu našu žutu lampicu motora ili check engine light. Neki auti imaju elektronski kontrolirani odušak motora, pa ako postoji ikakav problem u njegovom radu, kompjuter motora će to primjetiti. A neovisno o tome, ako imamo siromašnu smjesu ili se događa da motor sporadično ne radi na sve cilindre, ni ovo neće proći neopaženo. Kako bilo da bilo, ako imamo lampicu motora, valja spojiti auto na dijagnostiku i vidjeti koje su greške, a slučaju neispravnog oduška motora, mogli bi vidjeti neke od sljedećih: 

  • P052E – Positive Crankcase Ventilation Regulator Valve Performance
  • P0171 – Fuel System Too Lean (Bank 1)
  • P0300 – Random/Multiple Cylinder Misfire Detected
  • P053A Positive Crankcase Ventilation Heater Control Circuit /Open

Čemu služi odušak motora?

OK, sada kada znamo što bi se moglo dogoditi ako je odušak motora neispravan, idemo vidjeti čemu to uopće služi. Naime, dok motor radi, u njegovom karteru i glavi se stvaraju uljne para, koje su pod određenim tlakom, što nastaje zbog topline i nečega što se naziva blow-by gases. Ovo je u biti ono nešto malo kompresije – ili više, ako je motor loš – koji se kroz karike probije u karter motora. A da bi se spriječio rast tlaka, motor mora imati nekakav odušak. 

Odušak Motora prljav

E sada, ispuštanje ovih uljnih para izravno u atmosferu nije opcija, iz dva razloga. Prvo, ekologija – štetno je za okoliš. Drugo, ne želimo da vlaga iz zraka ulazi u motor i dolazi u kontakt s uljem dok je auto ugašen. 

Zbog toga, na manje-više svakom motoru ćemo naći gumeno crijevo koje ide od ventildekla do usisnu grane, kroz kojeg prolaze ulje pare i sagorijevaju u motoru dok on radi. Ovaj protok, međutim, treba kontrolirati, inače bi imali sve one probleme koje smo spominali malo ranije. I da bi se to spriječilo, auti imaju ventil oduška, koji osigurava da uljne pare idu u usis samo kada je to prihvatljivo, primjerice kada se vozimo otvorenom cestom ili tako nešto. Ventil oduška može biti nešto poput jednostavnog nepovratnog ventila sa oprugom ili, kao u većini njemačkih auta, sa membranom koja regulira pritisak. A neki auti imaju električni ventil oduška kojim upravlja kompjuter motora. 

Gdje se nalazi odušak motora? 

Dakle, to je kako odušak motora radi. A sada idemo baciti oko pod haubu i vidjeti gdje se nalazi. U večini auta je jednostavno naći ga – samo potražimo crijevo koje spaja usisnu granu i i ventildekl, na kojem će se nalaziti nešto što izgleda kao fiting – e to je naš ventil.

Neki auto, međutim, imaju složeniji sustav ventilacije kućišta radilice. Evo, na primjer, PCV ventil ima ovaj konusni dio na dnu. To se zove separator, koji odvaja kapljice ulja od para koje idu prema motoru. Tako separirano ulje zatim prolazi kroz ovo crijevo i natrag u karter, što smanjuje potrošnju ulja ali i emisiju štetnih plinova. 

I u konačnici, kod nekih auta je cijeli odušak integriran u sam ventildekl, te ako postoji problem s njime, obično je potrebno sve u kompletu zamijeniti. Krasno…

Još bi valjalo objasniti je kako uopće dođe do problema sa oduškom motora, a što se u principu svodi na nekoliko stvari. Prvo, uljne pare mogu s vremenom stvoriti toliko tvrdokorne naslage unutar ventila i crijeva da u potpunosti zaštopaju cijeli sustav i učine ga neprohodnim. To je onaj prvi scenarij koji smo spominjali na početku koji dovodi do curenja ulja. Banalna stvar, ali sa potencijalno skupim posljedicama, naročito ako izbije semering radilice. 

S druge strane, kod motora koji imaju ventil oduška sa membranom, ona zna ispucati ili ne dihtati dobro, pa onda motor stalno vuče uljne pare kroz usis. I da, kao što smo već rekli, to su jos crijeva koja koja spajaju odušak i usisnu granu – ako su ispucana, tu će vući falš zrak. Ovo oboje je jedstanovno za riješiti – zamjena crijeva ili membrane – a može preporoditi auto po pitanju potrošnje ulja i rada u leru. 

Koliko košta popravak oduška ventila? 

Za kraj, ostaje nam još jedno bitno pitanje – koliko košta zamjena neispravnog oduška motora. A kako to često biva, ovo uvelike ovisi o samom autu ali i gdje se odušak nalazi. 

Redimo, uzmimo ovdje zaa promjer – sam ventil oduška je jednostavan a samim time i jeftin – cirka 20€. A i stoji ovako na izvolte, što znaći da ga i totalni amater može lako zamijeniti. Sve što treba je gedore i 10ak minuta vremena, i ventil je zamjenjen. 

S druge strane, ovdje je situacija u potpunosti drugačija. Prvo, odušak motora, odnosno ventil je zakopan ispod usisne, koju moramo skinuti da bi ga zamijenili. Što će naravno povećati cijenu popravka ako plaćamo mehaničara. A i sam ventil je znatno kompleksniji, te samim time i skuplji, te košta znatno preko 50€.

1 komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)