Limp Home Mode

Da li Vam se događa da vaš auto radi i vozi normalno, a onda se u jednom trenutku upali lampica motora – i eventualno neka druga upozorenja – motor izgubi snagu, te, ako je automatik, ne šalta više brzine. I da stvar bude čudnija, kada ugasite auto i onda ga upalite, sve opet radi normalno, kao da se ništa nije dogodilo. E, ako je tako, onda je izgledno da Vaš auto ide u Safe mode, ili Limp home mode, kako se još zove. A šta je to, i zašto se dešava – to ćemo saznati u ovom članku.

Limp Home Mode – što znači + 5 razloga zašto se javlja & kako je se riješiti

Što je Limp Home Mode? 

Prije svega, da ukratko objasnimo što je Safe Mode i po čemu se razlikuje od ‘samo’ žute lampice motora. 

Naime, radom motora upravlja kompjuter motora ili ECU, koji preko senzora nadzire razne parametre, kao što su tlakovi, temperature, brzine vrtnje, sastav plinova – više o tome koji su to senzori i što točno rade pogledajte u zasebnom videu koji imamo ovdje. Te onda na temelju toga dodatno podešava ubrizgavanje, paljenje i slično kako bi se postigao što bolji i efikasniji rad. 

Limp Home Mode ECU

Ovo ujedno daje mogućnost kompenzacije za manje nepravilnosti, no ako su one prevelike onda će se upaliti ona žuta lampica motora – da nas upozori da nešto ne baš i ne valja. Što točno – za to treba provjeriti greške i napraviti malo detaljniju defektažu, za početak. 

No, ako je problem ozbiljan i takav da bi mogao uzrokovati dodatna oštećenja, mnogi će auti otići u tzv safe mode. Kada se to dogodi, kompjuter motora će smanjiti snagu tako što će deaktivirati turbopunjač i podesiti ubrizgavanje i paljenje. Uz to, često će broj okretaja biti limitiran na recimo 4000, te ako je automatik, neće više prebacivati brzine, nego će ostati u recimo trećoj. Ovo sve se radi kako bi se spriječilo da postojeći problem ne uzrokuje dodatna oštećenja na motoru ili mjenjaču. 

Drugim riječima, auto radi sa puno rezerve, tek toliko da možemo došepati do kuće ili do mehaničara – ono, limp home. U svakom slučaju, vjerojatno bolje nego čekati i platiti šlepu…    

Što uzrokuje Limp Home Mode? 

Dakle, sada kada znamo što je Limp Home Mode tj. Safe Mode, idemo vidjeti zbog čega se on može javljati. 

Turbopunjač

Ono što vjerojatno najčešće baca auto u Limp Home Mode su problemi sa turbo punjačem odnosno njegovom kontrolom. Naime, koliko tlaka turbo treba stvarati ovisi, između ostalog, o uvjetima vožnje tj koliko stišćemo gas. Kada ubrzavamo ili obilazimo, tlak treba ići do maksimuma, a kada pustimo gas, istog trenutka treba i pasti tlak. E za to je zadužen wastegate, koji poput nekog bypassa pušta ispušne plinove mimo turbine. I ako ovo ne radi dobro, onda ćemo imati previše tlaka kada ne bi trebalo – što se zove overboost i može lako oštetititi motor – pa ako se to događa, kompjuter motora isključi turbinu i šalje auto u safe mode. 

Injektori

Uz to, kod common-rail dizela, možemo imati problem sa ubrizgavanjem goriva. Ovo može biti zbog toga što jedan ili više injektora curi, ili zato što tlak rail pumpe previše oscilira te ga se ne može adekvatno kontrolirati. U svakom slučaju, motor ne može raditi punim kapacitetom u ovakvim situacijama, jer to može brzo dovesti do katastrofalnih oštećenja.  

Razni senzori

Zatim, imamo senzore koji prate sve i svašta, pa ako je bilo koji od njih neispravan, kompjuter motora neće imati cjelovit uvid u to što se događa. Ili, još gore, senzor može slati netočne signale, koji će onda tek napraviti kaos i situacije u kojima je teško utvrditi pravi uzrok. Primjerice, zbog neispravnog senzora radilice bi mogli imati pogreške povezane sa senzorom bregaste. 

Instalacije

Onda, instalacije tj sve žice i konektori koji se spajaju na senzore i upravljačke module, preko kojih se onda prenose svi relevantni signali. Ovdje možemo imati svega, od oštećene izolacije i kratkih spojeva do puknutih žica i gubitka napona. Uz to, konektori mogu biti labavi i loše uštekani, pa onda u njih ulazi vlaga i prljavština, što dovodi do hrđe koja ometa signal. Budući da auto ima kilometre žice u instalacijama, naći točan uzrok kvara u ovakvim situacijama može ponekad biti mukotrpan posao. 

Automatski mjenjač

I na kraju, automatski mjenjač – naravno, ako ga auto ima. Ovo je vrlo kompleksan mehanizam kojim upravlja cijeli niz solenoida i motorića, čiji rad mora biti savršeno usklađen. U suprotnom ćemo imati jako grube izmjene brzina, ako uopće i budu moguće, što, jasno samo po sebi, nije dobro za mjenjač. Ono, kao recimo da kod ručnog mjenjača probamo mijenjati brzinu a nismo stisnuli kvačilo. Opet, da bi se to izbjeglo, kompjuter motora baca auto u Limp Home Mode, pri čemu više nema izmjena brzina. 

Kako popraviti Limp Home Mode?

Budući da auto može otići u Limp Home Mode zbog mnogo toga, ne postoji neki univerzalni niti jednostavni odgovor kako riješiti problem. Umjesto toga, moramo se malo potruditi i pronaći uzrok, a ja osobno bih išao ovim redoslijedom. 

Prvo i osnovno – ako je ikako moguće – spajamo auto na dijagnostiku da vidimo kakvih grešaka ima. Jer, ako je auto u safe modu, onda moraju biti i nekakve greške motora ili mjenjača spremljene u memoriji. A to nam može itekako pomoći kod traženja problema, jer eliminira mnoge potencijalne mogućnosti i na neki način usmjerava prema izglednom kvaru. Naravno, ovo je samo putokaz, da tako kažem, te je prije bilo kakve zamjene dijelova potrebno napraviti temeljitiju provjeru. 

Dalje, ona žuta lampica se na engleskom zove Check Engine Light, tj Provjerite motor, pa ćemo napraviti doslovce to. Otvaramo haubu i bacimo pogled u motorni prostor ne bi li spazili nešto neuobičajeno. Ovo može biti nešto banalno i jednostavno za riješti, kao recimo izštekan konektor od nekog senzora. Ili, naprimjer, puknuto crijevo intercoolera, koje možemo privremeno zakrpati sa – duck tapeom, naravno. Uz to, kad smo već to, možemo pogledati sve tekućine – ono ulja, antifriz i sl – da nešto od toga ne fali. 

Zatim, ako ne vidimo ništa očigledno, razmislimo koliko je prošlo od zadnjeg servisa. Ako je, recimo, filter zraka jako prljav, motor će se gušiti, i smjesa će biti prebogata. S druge strane, ako je filter goriva zaštopan, motor neće dobivati dovoljno goriva, naročito kod jačih ubrzavanja. A prljav filter ulja bi mogao uzrokovati pad tlaka, što negativno utječe na rad varijatora faze ventila kod onih motora koji ih imaju.  

Potom, MAF senzor – često se događa da ne mjeri točno, što remeti količinu ubrizganog goriva i dovodi do raznih problema. Više o tome kako MAF senzor radi i kakve probleme može uzrokovati pogledajte u zasebnom videu ovdje na kanalu, u kojem je pokazano kako ga jednosavno očistit. 

Onda, idemo na par stvari koje su možda malo kompliciranije, ali i dalje se daju provjeriti bez nekih posebnih alata. Jedno od njih su vakuum crijeva koja pokreću razne komponente na motoru. Ono što se dogodi je da s vremenom puknu, pa nam ono s čime taj ventil upravlja – recimo EGR – više ne radi. 

Slično tome, turbopunjač – naravno kod auta koji ga imaju. Ovdje imamo wastegate kojim upravlja ventil, a spojeni su sa metalnom ručicom. Ovo bi se trebalo slobodno i bez ikakvog otpora kretati, jer u suprotnom kompjuter motora neće moći dovoljno precizno i brzo kontrolirati rad turba te će ga onda, za svaki slučaj, iskljućiti. 

I to bi bilo, manje-više, sve od ovih jednostavnijih, općenitih provjera. Ako to ne pomaže, morat ćemo na temelju grešaka koje imamo i toga što se događa s autom prije nego što ode u safe mode malo dublje kopati i istraživati. Pri tome će nam svakako pomoći skener kojim možemo pratiti parametre tj Live Data, te mjerni instrument kojim možemo provjeriti instalacije – ono otpori, voltaže i sl. Ne bih sada ovdje išao i detalje, jer ovo u potpunosti ovisi o kojoj komponenti je riječ.

1 komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)