Crni dim iz auspuha 

Da li ste primjetili Crni dim iz auspuha vašeg auta, naročito kada malo jače stisnete gas? E sad, osim ako vozite načipani dizel bez DPFa, ovo već samo po sebi vjerojatno znači da nešto nije kako treba. A ako pri tome imate još nekih dodatnih problema – smanjenu snagu motora, loš odziv na gas ili tako nešto – onda nikako ne smijete ignorirati problem. Istina, crni dim koji ostaje iza auta je nešto što najčešće ide ruku-uz-ruku sa dizelašima, iako se zna dogoditi i kod auta sa benzinskim motorom. A koji su najčešći uzroci svega ovoga, te što napraviti kako bi eliminirali ovaj neželjeni sipa-efekat – e pa to ćemo saznati u ovom članku.

Crni Dim Iz Auspuha – 7 najčešćih uzroka & kako popraviti

Crni dim iz auspuha – Uobičajeni uzroci 

Za početak, idemo vidjeti što može uzrokovati crni dim iz auspuha, počevši od jednostavnijih i, nadamo se, jeftinijih stvari…

Filter zraka

Prvo – filter zraka – ako je prljav i sav pun prašine i sličnog, motor neće dobivati dovoljno zraka. Ovo će naročito biti primjetno kod naglih, jačih ubrzanja, kada bi je protok, a samim time i otpor u filteru, najveći. I što se onda događa je da motor ne dobiva dovoljno zraka u odnosu na gorivo, što smjesu čini prebogatom, i posljedično uzrokuje crni dim. Dakle, svakako ćemo provjeriti filter i, ako je prljav, zamijeniti ga. 

MAF Senzor 

Crni dim iz auspuha MAF senzor

Dalje – odmah iza filtera, barem kod većine auta, imamo MAF senzor, čija je zadaća da mjeri količinu zraka koja ide u motor, na temelju čega se onda podešava količina ubrizganog goriva. E sad, kao što smo objasnili u jednom od prethodnih videa, ovaj senzor se može zaprljati, pa onda daje netočne podatke, što u konačnici rezultira neispravnom smjesom. Kao što smo rekli u spomenutom videu, čišćenje MAF senzora u većini slučajeva rješava problem. 

Puknut intercooler i crijeva 

Onda, dok smo još na temi zraka – puknuta cijev usisa između MAF senzora i motora. Ovo je naročito problematično kod motora sa turbo punjačima, gdje još imamo i intercooler kao nešto što može imati pukotine. Dakle, šta se dogodi je da kroz ta napuknuća zrak koji je pod tlakom bježi van, što automatski znači dobija manje zraka nego što bi trebao, što onda – opet – smjesu čini prebogatom. Istina, imamo MAP senzor koji bi trebao sve ovo korigirati baš u ovakvim situacijama, ali ovo ima svoje ograničene mogućnosti. Uz to, kompjuteru motora treba trenutak ili dva da registrira pad tlaka – naročito ako se samo događa kod jačih ubrzanja – te reagira na njega. 

OK, to bi bilo sve uobičajeno po pitanju zraka, te sad idemo vidjeti drugi dio naše jednadžbe – gorivo. Naime, crni dim znači da je smjesa prebogata, što se može dogoditi i ako motor dobiva previše goriva. 

Filter goriva

A jedna od mogućih uzroka crni dim iz auspuha to je prljav filter goriva, mada to možda zvuči zbunjujuće, jer svatko bi očekivao da će ovo smanjiti količinu goriva – slično kao zrak i filter zraka. Ali ono što se često dogodi je da pumpa protjera prljavštinu – što bude poput nekog mulja u samom filteru – koja onda ode u cilindre i bude spaljena, što stvara čađu i crni dim. Naravno, vjerojatno ne moram ni napominjati kako je ovo sve loše za injektore u kojima se onda taloži ta prljavština, ali i pumpu, kojoj prljav filter stvara dodatan otpor. Dakle, filter goriva, naročito na dizelu, treba redovito mijenjati. 

Loše gorivo

Uz to, samo gorivo – ako je loše, prljavo, slabije će i sagorijevati. A samim time ćemo imati i više čađi. Ja osbno uvijek sipam tzv premium goriva, neovisno o tome koja je benzinska u pitanju. Je možda malo skuplje, ali vjerujem da se to barem djelomično vrati kroz nešto bolju iskoristivost ali i prevenciju kvarova koji bi možda nastali upotrebom lošijeg goriva. 

Prljavi injektori

Potom – idući potencijalni i realno, sasvim mogući uzrok problema su injektori – i to i kod dizela i kod benzinaca. Naime, što se ovdje može dogoditi da zbog naslaga prljavština na svom vrhu injektor ne zatvara u potpunosti, te onda gorivo stalno curi u cilindar. To onda automatski znači da će smjesa biti stalno prebogata, te ćemo, naravno, imati crni dim iz auspuha. Jedan od načina kako možemo ustanoviti da li je ovo slučaj je da pomoću dijagnostike provjerimo tzv korekcije po cilindrima, što je u biti ono koliko kompjuter smanjuje ili dodaje više goriva u odnosu na neku idealnu količinu, a sve kako bi postigao optimalnu smjesu i ravnomjeran rad. 

Senzor pritiska goriva 

Svakako bih još spomenuo senzor pritiska goriva te regulator pritiska goriva – kod benzinaca, tj proporcionalni ventil kod common-rail dizela. Oni su, kao što bi se dalo naslutiti, zaduženi za regulaciju tlaka goriva u sustavu ubrizgavanja, što u konačnici i utječe na količinu goriva koja će biti ubrizgana dok su injektori otvoreni. Jednostavno, veći tlak – više goriva u datom vremenu i obratno, manji tlak – manje goriva u istom vremenskom periodu. U principu, ono što možemo napraviti u ovom slučaju je izmjeriti tlak goriva na railu kako bi ustanovili da li je ispravan. 

Lambda sonda 

Kada smo već malo ranije spomenuli korigiranje smjese, moramo svakako navesti i lambda sondu, koja se nalazi na ispušnoj grani, gdje analizira sadržaj ispušnih plinova. I onda kompjuter motora na temelju tih podataka podešava ubrizgavanje i ostale parametre, a sve kako bi se postigli što bolji uvijeti rada i iskoristivost. E sad, poput recimo MAF senzora, lambda sonda isto može biti prljava te davati netočne podatke. Opet, kao posljedica toga, motor može raditi sa prebogatom smjesom, što rezultira crnim dimom, ali i ostalim problemima u vožnji. Malo više o svemu ovome možete vidjeti u zasebnom videu ovjde na kanalu. 

Osim goriva i zraka, imamo par stvari malo nizvodno od motora, da tako kažem, koje su tu samo radi – ekologije i štetnih plinova. 

DPF filter 

Naravno, jedna od njih je vjerojatno najomraženija automobilska komponenta ovih prostora, ako ne i šire – DPF filter. Naime, kao što možda i znate, ovo tokom vožnje skuplja čađu i ostale čestice u ispuhu te ih onda doslovce spali kada su uvjeti za to povoljni, primjerice kada se vozimo na autocesti. Ovaj proces prilikom kojeg se DPF čisti sam od sebe se zove regeneracija, koja može biti pasivna ili aktivna, ali neovisno o tome kakva je, uvijek će rezultirati određenom količinom crnog dima iz auspuha. To je, jelte, sva ona čađa koja se tada spaljuje.

I ovo je sve OK, nije nikakav razlog za brigu. No, ono što se događa je da vozači ne znaju za to, pa kada primijete dim, stanu i gase auto čim je moguće, ili barem smanje gas, jer misle da nešto ne valja. A u biti s time samo prekinu regeneraciju, koja će se onda opet aktivirati prvom mogućom prilikom. Ili, još gore, neće, pa se DPF s vremenom zaštopa.  

EGR ventil 

EGR ventil

A kad smo već kod ekologije, moramo spomenuti EGR, koji isto može uzrokovati crni dim iz auspuha dizelskog motora. Ovo će se dogoditi ako ventil EGRa ne zatvara dobro, što je najčešće zbog naslaga čađe koji se stvaraju u njemu. A onda ćemo ispušni plinovi ulaziti u usis kada ne bi trebali – recimo kod ubrzavanja – što rezultira crnim dimom. Ovo možemo riješiti tako da skinemo EGR ventil i detaljno ga očistimo, što nije neki zahtjevan posao. U biti, u jednom od idućih videa ću pokazati kako očistiti konkretno ovaj tu ventil. Ali, ako čišćenje ne pomaže, morat ćemo EGR ventil zamijeniti novim, ili, alternativno….sve vam je jasno, ne trebam tu nešto posebno objašnjavati. 

2 komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)