Swirl Flaps

Klapne na usisnoj grani, odnosno swirl flaps, kako se zovu na engleskom, su jedan od onih sklopova za koje mnogi od nas ni ne znaju da postoje dok ne počnu stvarati probleme. Ovaj jednostavni mehanizam – koji djelomićno zatvara usis u određenim uvjetima vožnje te je čest na mnogim motorima iz 2000-ih godina – ima praktički samo jednu svrhu – smanjenje emisije štetnih plinova, i, barem na papiru, određeno smanjenje potrošnje goriva. A u stvarnosti, od ovih klapni je puno više štete nego koristi, i to ne samo figurativno, jer upravo one često znaju napraviti havariju motora. Stoga, ne bi li to izbjegli, idemo vidjeti što su swirl flaps, kakve probleme mogu raditi i kako ih popraviti.

Swirl Flaps – 5 Simptoma kvara + uzroci

Swirl Flaps – simptomi kvara

Kao što sam rekao, klapne usisa djelomično zatvaraju dio usisne grabe u određenim uvjetima vožnje. I ono što se može dogoditi je da iz bilo kojeg uzroka ostanu zaglavljene u potpunosti otvorenom ili potpunosti zatvorenom položaju, što naravno ima određen utjecaj na rad motora. 

Pad snage 

Recimo, ako su zatvorene, onda ćemo imati pad snage na višim okretajima. Što je za očekivati, jer motor efektivno ne diše punim plućima. 

Grub ler 

S druge strane, zbog neispravnih klapni bi auto mogao raditi neravnomjerno u leru, ali bi mogli i imati izrazeniju turbo rupu. 

Upaljena lampica motora

Swirl Flaps i Check Engine Light

Nadalje, ako kompjuter motora primjeti da klapne ne rade kako treba, upalit će lampicu motora te ubilježiti odgovarajuće greške – koje, ovisi od proizvođača. Naravno, treba nam dijagnostika da ovo provjerimo. 

Safe mode 

A ovo sve može i baciti auto u safe mode, što mu onda poprilično ograniči snagu i peformanse. Više o tome u zasebnom članku ovdje

Problemi sa EGR-om i DPF-om

Swirl Flaps i EGR

Uz to, ako se ove klapne ne zatvaraju i otvaraju kako bi trebalo, onda možemo imati još veće probleme sa EGRom i DPFom – kao da ih već nema dovoljno samo od sebe.  

No, osim svih ovih do sada nabrojanih manje-ili-više ozbiljnih problema koje klapnice mogu uzrokovati, imamo i onaj najveći i najopasniji….

Odpadanje klapni 

Ono po čemu su klapne usisa deifnitivno stekle svoju zloglasnu reputaciju je činjenica da se mogu raspasti, i to ponekad bez ikakvih primjetnih upozorenja. I što se onda dogodi je da ti komadi plastike ili metala zajedno sa zrakom ulete u motor gdje ili zaglave ventil, pa klip lupi od njega, ili prolete kraj ventila u cilindar, a onda – klip lupi u njih. Bilo kako bilo, rezultat je isti – motor total shade, a s njime i naša financijska krvna slika. 

Swirl Flaps Funkcija 

Dakle, to bi bili oni uobičajeni problemi koje možemo očekivati kada klapne usisa ne rade kako treba. A da bi bolje razumjeli zašto je to tako, idemo sada objasniti čemu one uopće služe i zašto ih auti imaju. 

Kao što vjerojatno i znate, večina današnjih motora imaju 4 ventila po cilindru – 2 usisna, 2 ispušna, što je predstavlja neki ustaljeni optimum po pitanju protoka plinova. Jasno, šta želimo je da kada stisnemo gas i zaklopka na usisu se otvori do kraja je da što više zraka uđe u cilindare, jer to automatski znači i veću snagu. 

Ali onda, paradoksalno, u usisnoj grani imamo male klapne koje u određenim režimima rada djelomično zatvaraju usis i na takav način, barem naizgled, guše motor. U praksi to izgleda ovako – usis za svaki cilindar je podijeljen u dva kanala, od kojih jedan ima klapnu, a drugi nema. Ovo najčešće viđamo u dizelskim motorima, mada ih imaju i neki benzinci. Recimo, Opelov twinport je jedan primjer. 

No, vratimo se mi na teoriju i logičnom pitanju koje se sada nameće – čemu ovo uopće? Osnovna ideja ovdje je da postizanje boljeg kovitlanja zraka – što se na engleskom kaže swirl – prilikom ulaska u cilindre. Jednostavno, kako je jedan usisni ventil blindiran, zrak će ulaziti samo kroz drugi, te će se pri tome zakovitlati, što onda poboljšava miješanje s gorivom – nešto kao kada pomiješamo čaj ili kavu da bi se šećer bolje otopio. A sve ovo se radi najviše zbog toga da bi se smanjila emisija štetnih plinova. 

I da napomenem – Ovo se radi samo pri manjim opterećenjima, kada je količina zraka koja ulazi kroz samo jedan usisni ventil i više nego dovoljna. A naravno, kod većeg gasa i opterećenja, klapne su skroz otvorene, što je po pitanju strujanja zraka isto kao da ih i nema.    

Swirl Flaps – Uzroci Kvara

OK, to je kako klapne usisa rade – u teoriji – a ono što nas sljedeće zanima je što dovede do toga da ne rade kako bi trebale. 

A uvjerljivo najučestaliji uzrok ovdje su naslage čađe, ulja i sve ostalog što bi se dalo naći u usisu jednog motora. Da, znam, ne zvuči logično, ali tako je – ovo može biti rezultat EGRa, oduška motora, turbine kojoj curi ulje na ležajevima i slično. Da ne duljim o tome, pogledajte video o klapni gasa ovdje na kanalu, tu je ovo malo detaljnije objašnjeno. I šta se onda dogodi je da ove naslage se hvataju po klapnama i ne daju im da se zakreću kako bi trebalo. 

EGR ventil

Druga stvar je mehanizam koji fizički otvaraju i zatvaraju klapne. Ovdje se najčešće radi o raznim polugicama i štangicama, koje se s vremenom razdvoje i ispadaju iz ležišta, i onda, jasno, klapne – jedna ili sve – ovisi kakav je već mehanizam – više ne funkcioniraju. Ovo se često dogodi kao posljedica prevelikih naprezanja, koje su uzrokovani ranije spomenutim naslagama čađi i ostalog.

Zatim, imamo motorić koji pokreće ovaj mehanizam kojim se klapnice otvaraju. Ovo je u većini slučajeva obični steper-motor, koji kao i svaki drugi električni uređaj može iznenada prestati raditi, bez ikakvog prethodnog upozorenja. Istina, neki motori koriste vakuumski servo, što onda neće raditi dobro ako je recimo membrana u njemu loša ili su crijeva negdje pokidana.   

Naravno, ovim svime upravlja kompjuter motora, što znaći je ovo sve spojeno instalacijama, što ujedno znači da možemo imati sve što tu ide – potrgane žice, labave konektore pune korozije i prljavštine i tako dalje. 

Svakako bih još spomenuo osovine na kojima se klapne okreću. One su kod nekih motora je ovo uležišteno u usisnoj grani, iz kojeg mogu ispasti van ako se sve skupa pohaba. Iako sve skupa i dalje ostane u usisnoj u jednom komadu – tj ne odleti ništa u motor – na usisnoj grani ostaje rupa, kroz koju onda motor vuče zrak, ili gubi tlak, ako je turbak. Slično će se dogoditi kod klapni koje imaju zasebna kućišta, ako je brtva između njih i usisne pokidana.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)