Gumice ventila 

Da li vaš auto guta ulje kao smuk, te vam se čini da ga morate svako malo nadosipati? Pa, pod pretpostavkom da nigdje ne curi i da nema nikakvih fleka ispod auta, onda je sasvim izgledno da ulje nestaje u motoru, koji ga spaljuje. E sad, tu može biti štošta, od oduška motora ili turbine do problema sa samim motorom. A jedna od mogućnosti – i iskreno, vjerojatno najmanje dramatična – jesu loše gumice ventila. Ali, kako znati da li je problem u njima, ili je ipak riječ o nečem gorem? E, pa upravo to ćemo probati ustanoviti u ovom članku…

Gumice Ventila – 6 simptoma kvara + uzroci & popravak

Gumice ventila – uobičajeni simptomi

Prva stvar što nas zanima je što iz perspektive vozača možemo očekivati ako su gumice ventila u lošem stanju. 

Plavi dim iz auspuha

Gumice ventila - plavi dim iz auspuha

A jedna od njih je definitivno plavi dim iz auspuha. Odnosno, ako ćemo za pravo, svjetlo-plavi, gotovo bijeli dim, koji ukazuje na to da motor spaljuje ulje. No, ovo može biti zbog mnogočege drugog – turbina, loše ulje, ili, ako nemate sreće, karike,,,. Uglavnom, da bi se dobio bolji uvid u potencijalne uzroke, potrebno je pripaziti u kakvim se situacijama ovaj dim pojavljuje.

Zauljene svjećice

gumice ventila i svjećice motora

Zatim, ako je auto benzinac, onda imamo i svjećice koje će – ako motor troši ulje – biti zauljene. Jednostavno, izvadite svječicu, a njena elekotroda bude prekrivena ovakvom tamnom supstancom, što je ostatak od sagorenog ulja. Ovo je još jedan nesumnjiv znak da ulje odnekud dolazi u cilindre, ali opet, može biti više stvari u pitanju. Ovakve svjećice valja zamijeniti, ali prije toga svakako treba ustanoviti uzrok problema i, naravno, riješiti ga.   

Neravnomjeran rad u leru

Dalje, jasno, ako su svjećice zauljene, motor bi mogao raditi lošije, naročito na leru, ili se čak i gasiti. U biti, ovo se može dogoditi i neovisno o svjećicama, i kod dizelaša, jer ulje koje ulazi u cilindre remeti smjesu zraka i goriva, koja posljedično postaje prebogata.  

Pad snage 

Slično tome, mogli bi imati i pad snage motora. Iz perspektive vozača bi mogli primjetiti da auto slabije vuče i ne reagira oštro kao prije. I, predvidljivo, budući da to dovodi do toga da više stiščemo gas, imat ćemo i veću potrošnju goriva. 

Visoka potrošnja ulja

No, u stvarnosti, sve ovo do sada nabrojano može proći neprimječeno – svjećice se ne mijenjaju toliko često, a i eventualni tragovi ulja možda i nisu toliko očigledni. Dimovi – ovo su ponekad samo mali kratkotrajni oblačići iz auspuha, pa ih je lako ne primjetiti. Isto kao i pad snage ili grub ler. I što onda se često dogodi je da je visoka potrošnja ulja jedina stvar koju prosječni vozač primjeti kada su gumice ventila u lošem stanju. 

Što Kada Motor Troši Ulje – 6 najčešćih razloga

E sad, tu dolazimo do pitanja – kolika potrošnja ulja je visoka. Svi proizvođači će navesti kolika je maksimalna ‘normalna’ potrošnja, no te brojke su sve samo ne normalne. Recimo BMW kaže – litra na 1000 km, opel oko 7 deci – butelja, jelte – i tako dalje. Uglavnom, gluposti. Realno, jedan prosječni motor ne bi smjeo trošiti više od deci, maksimalno 2 na 1000 kilometara – sve više od toga obično je znak nekog problema.     

Oštećen katalizator i pad na eko testu 

I za kraj, svo to sagoreno ulje – o kojoj god količini da je riječ – mora negdje izaći van, a to je, naravno, auspuh. A na putu tamo nalazi katalizator, odnosno kod bit dizela DPF, u kojem će se garež od tih uljnih para nakupljati i s vremenom ga poštopati. Uz to, moguće je da auto padne na eko testu zbog svega ovoga. Inače, što je tipično na eko testu kada motor spaljuje ulje, je da će udio HC odnosno ugljikovodika biti visok. 

Katalizator – Greška P0420 – zašto se javlja & što napraviti

Čemu služe gumice ventila

OK, sada kada znamo šta očekivati ako su gumice ventila loše, idemo vidjeti što one uopće jesu i zašto ih uopće auto ima. 

Dakle, svaki cilindar ima dva ili više ventila, koji se otvaraju i zatvaraju kako bi pustili svježi zrak unutra a ispušne plinove van. Kao i ostatak motora, oni ali mehanizam koji ih pokreće – bregaste osovine, klackalice – moraju biti podmazani, što radi motorno ulje. A kako se ovo sve nalazi u glavi motora, na vrhu istog, onda bi ulje curilo u cilindre, i zato imamo gumice na ventilima, da upravo to sprijeće. 

S tehničkog stajališta, gumice ventila nisu ništa spektakularno – gumeni prstenovi, nešto slično semerinzima, s oprugom koja ih drži priljubljene uz tijelo ventila. A samim time nema što puno ni za pokvariti se – većinom od vremena i visokih temperatura očvrsnu ili se čak i raspadnu, i onda više ne dihtaju. 

Što se tiče same lokacije gumica ventila, tj gdje se one nalate – kod praktički svih auta, ovo je u glavi motora, ispod bregaste i unutar opruga ventila. U biti, dosta su skrivene, i teško ih je vidjeti bez rastavljanja. 

Kako provjeriti gumice ventila

I to bi bilo valjda dosta teorije, nego da se mi bacimo na bitno pitanje – kako znati da li naš auto dimi i troši ulje zbog loših gumica ventila, ili je u pitanju nešto drugo. Nažalost, nekog univerzalnog odgovora na ovo nema, kao ni jednostavnog i jednoznačnog načina da se to provjeri. Umjesto toga, moramo pratiti simptome – što i kada se događa, u kakvim uvjetima – i onda poput slagalice sve to spojiti i probati donijeti neki zaključak. 

Par stvari koje mogu pomoći pri tome – ako su gumice ventila loše, onda se kod većine auta događa sljedeće – ostavite ga da ugašenog par sati, da se ohladi, i onda kada ga upalite, nakratko zadimi plavo i prestane. Što se ovdje događa je da dok je motor ugašen, ulje iz glave pomalo kapa preko ventila u cilindre. I onda kada upalite auto, motor to spali. Ali, ne mora se uvijek ovo dešavati – recimo, kod V motora, ako su gumice na ispušnim ventilima loše, moguće je da ulje u ovom slučaju curi direktno u ispuh, pa neće ni biti dima kod paljenja. 

Uz to, kod benzinaca možemo imati situaciju da auto na kratko zadimi plavo kod šaltanja brzina, naročito na višim okretajima, ili ako se spuštamo nizbrdo i kočimo motorom. Uzrok ovome je to što kada pustimo gas, klapna gasa se zatvori, te u usisu nastane visok vakuum, koji onda povuče ulje kroz gumice ventila ako su one loše. 

I, treća stvar – auto zagrijan na radnu temperaturu i radi u leru minutu-dvije – recimo, stojimo na semaforu – i onda kad stisnemo gas da krenemo, iz auspuha izađe gomila bijelog dima. Ovo se dogodi jer se polu sagoreno ulje skuplja u ispuhu i katalizatoru dok je protok plinova slab, a stiskanjem gasa se to odmah sve spali. 

Jedan praktičan savjet – upravo ovo obavezno provjerite kada kupujete BMW sa atmosferskim benzincem, a naročito ako ima valvetronic – ovdje su problemi sa gumicama ventila jako česti, a zamjena je…hm…zahtjevan posao. Što nas dovodi do posljednjeg pitanja…

Koliko košta zamjena gumica ventila

A to je koliko košta zamjena gumica ventila – jer to je jedini mogući popravak ako su one u lošem stanju. Dobra vijest da same gumice nisu skupe – uglavnom je to reda veličine 50 do 100€, ovisno o motoru, tj koliko cilindara i ventila ima. 

gumice ventila

Nažalost, isto se nikako ne može reći za sam posao zamjene. Naime, da bi se došlo do gumica, treba skinuti bregaste, pa onda u svaki cilindar pojedinačno nabiti komprimirani zrak da drži ventile gore prije nego što se skinu opruge i tako…dosta pipkav posao koji potraje. Uz to, kada skidamo bregaste, ne bi bilo loše odmah zamijeniti i lanac odnosno zupčasti – jer baš i nema smisla vraćati staro. A onda se sve to nabirika i cijeli posao izađe 500 do 1000€, ako ne i više, recimo ako je V8.  

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)