BMW M54 motor

Prvi modeli legendarnog BMW X5 gotovo redovito imaju dizelske motore, što možda i najbolje pristaje ovakvom autu. Ali ne i u ovom slučaju – ovdje pod haubom prede benzinac – redni šestak svilenkastog glasa M54. Ovaj motor je po pitanju performansi i robusnosti postavio ljestvicu jako visoko, te sasvim sigurno spada u jedne od najboljih BMW-ovih uradaka u vjerojatno posljednjih par desetljeća. No, hvalospjeve na stranu, BMW M54 ima i svoje mane, od kojih su neke sitnije, dok poneke mogu imati ozbiljne posljedice ako ih ignoriramo.

BMW M54 motor – uobičajeni problemi + kvarovi

BMW M54 motor – učestali nedostaci  

Pumpa vode i rashladni sustav

BMW M54 - pumpa vode

Jedan od učestalih problema kod BMW M54 motora kojeg bih zbog svoje ozbiljnosti svakako stavio na prvo mjesto je pumpa vode. Ono što se dogodi je ili da procuri, pa auto iznimno brzo gubi rashladnu tekućinu, ili da više ne može stvoriti dovoljan protok, pa se motor pregrijava. 

U biti, ako ćemo iskreno, cijeli rashladni sustav je slaba točka većine modela u kojima se ovaj motor nalazi – mnogi dijelovi, kao što su kućište termostata, ekspanziona posuda, hladnjaci, su skloni pucanju i curenju Uz to, ovo su motori sa 20 i kusur godina, što znači da sva crijeva – a ima ih – mogu biti zrela za zamjenu. 

Uglavnom, ako vozite BMW s ovim motorom, jedno oko uvijek na kazaljki temperature, jer ako se pregrije, onda je najčešće – cak – kaput. I da, ako uočite da negdje curi antifriz, imalo, odmah valja reagirati. Jednostavno, BMW M54 i ‘malo flisa antifriz’ se ne smiju naći u istoj rečenici. 

Auto Se Pregrijava (prokuhava) – 8 uobičajenih uzroka + objašnjenja

Separator uljnih para 

Zatim, jedna stvar koja gotovo uvijek pravi probleme na M54 motorima – PCV ventil, odnosno odušak motora, tj. onako narodski rečeno, iberlauf. Ovo je sustav pomoću kojeg se uljne pare i tlak koji nastane u karteru odvodi u usisnu granu i dalje u motor, gdje bude spaljeno. U praksi, kod mnogih auta, ovo je gumeno crijevo koje spaja poklopac ventila i usisnu granu. 

BMW Separator Uljnih Para

Ali ne i kod BMWa. Ovdje crijevo iz poklopac ventila prvo ide u ovaj separator, gdje se odvajaju sitne kapljice iz uljnih para prije nego što one nastave svoj put prema usisnoj grani. A ove separirane uljne kapljice se onda ovim crijevom vraćaju nazad u karter. E sad, što se dogodi je da sva ova crijeva, pogotovo kada su ona plastična rebrasta, s vremenom pucaju, pa onda motor tu vuče falš zrak, na što ćemo se još vratiti kasnije. 

Drugi problem je membrana unutar separatora, koja spriječava prevelik protok uljnih para, primjerice kada je motor na leru i vakuum u usisu je visok. Ali ako ta membrana pukne, onda auto guta ulje kao nespašen. Sve u svemu, separator i sva tri ova crijeva je nešto što ćete prije ili kasnije mijenjati. 

Curenje ulja

Curi ulje ili nešto ispod auta – kako znati što je?

Ajde dok smo još na motornom ulju, da se dotaknemo par karakterističnih mjesta na kojem ono može curiti. Prvo je poklopac ventila – ovdje se nema šta puno za objasniti – brtva postane tvrda i onda curi ulje. I što je karakteristično, kapa na ispušnu granu, pa onda se u kabini svako malo osjeti spaljeno ulje – miris BMWa. Zamjena je sasvim jednostavan posao, jer nema puno toga da smeta, jedino treba raditi pažljivo i pedantno da brtva ne bi negdje skliznula. I paziti na stezanje, da se poklopac ne bi slomio. Jelte, plastični je…

Druga točka je kućište filtera i hladnjaka ulja, što je valjda problem na svakom BMW. Imaju dvije brtve, koje postanu tvrde ko kamen, i onda curi ulje na sve strane. Ali za razliku od poklopca ventila, ovdje nema šta ne smeta, pa ako idete to mijenjati, oboružajte se strpljenjem i psovkama. 

I da, ako ne curi nigdje i odušak je dobar, a motor i dalje troši ulje, onda postoji mogućnost da je problem u uljnim karikama.    

Brtve VANOSa

BMW M54 Vanos

Onda, imamo VANOS – genijalna stvar, i cijeli sustav radi dobro, generalno ne pravi nikakve probleme, osim jednog – brtve unutar samog VANOSa. Naime, kada one popuste, dolazi do propuštanja ulja unutar sustava – jer ovo su u biti hidraulični cilindri – što onda utječe na rad motora i njegove performanse. Generalno, ovo se svodi na loš rad u leru, nedostatak snage na nižim okretajima, zatrzavanje kod ubrzavanja i slično. Kako je ovo učestali kvar, postoje setovi za reparaciju koji sadrže sve potrebno za popravak, a i sam postupak je dokumentiran nebrojeno puta, tako da mislim da tu nemam što za dodati. 

DISA ventil

BMW M52 M54 DISA Ventil

Potom, DISA ventil – što je u principu plastična klapna koja preusmjerava strujanje zraka kroz usisnu granu ovisno o broju okretaja. E sad, kao i sve drugo, ovaj ventil može praviti probleme, a i hoće. A kada se to dogodi, onda možemo imati klepetanje iz usisne grane, jer se brtve na rubovima klapne raspadnu, pad snage na nižim okretajima i sasvim vjerojatno upaljenu lampicu motora. Ali, ima još gora stvar, sama ta plastična klapna može otpasti i uletjeti u motor, što ima iste posljedice kao swirl flaps na dizelu – više o tome pogledajte u ovom videu. 

Falš zrak (Vacuum Leaks)

Dalje, ono što je jako čest problem na ovim motorima je falš zrak, tj zrak koji ulazi negdje između MAF senzora i samog motora, te kao takav osiromašuje smjesu i pravi probleme u radu motora. Obično to starta samo sa lampicom motora i greškama P0171 i P0174, ali se s vremenom pogorša, pa možemo imati neravnomjeran rad i trokiranje na nižim okretajima, pa čak i gašenje motora. Ovo najčešće bude popračeno cijelim nizom misfire grešaka, od P0300 i P0301 do P0306.

Uzroci ovdje su najčešće puknuće nekog crijeva na usisu, vakuumskih cjevčica ili, što sam ranije spomenuo, jedne od onih plastičnih crijeva oduška motora. U većini slučajeva, valja skinuti usisnu granu i sve detaljno pregledati ne bi li se našli potencijalne pukotine. 

Senzor bregaste

Senzor Bregaste

Što se tiče elektronike, bobina, injektora – tu nema baš nekih izrazitih slabih točaka da se ističu, izuzev senzora bregaste, koji možda ipak nešto češće rikavaju nego što bi bio neki prosjek. A ako se to dogodi, onda može biti da auto teško pali, gasi se na leru i općenito radi loše na nižim okretajima. Zamjena senzora – a ima ih dva, jedan za usisnu, drugi za ispušnu bregastu – je najčešće jedini popravak, mada nije loše prvo prekontrolirati instalaciju i konektor, za svaki slučaj. I da, kao i svi drugi vitalni senzori motora – preporuka – samo originalni BMW-ov dio. Znači, ovlašteni zastupnik, bijela kutijica, i suze u novčaniku…

Matica uljne pumpe

BMW M54 matica uljne pumpe

I za kraj, jedan kvar koji nije toliko učestal, ali ima katastrofalne posljedice ako se dogodi, a može se lako spriječiti – šaraf uljne pumpe. U biti, matica, koja drži zupčanik uljne pumpe – na motorima sa puno kilometara i onima koji su voženi malo žešće, ona se zna olabaviti i ma kraju spasti, što onda dovede do toga da uljna pumpa prestane raditi, što najčešće dovodi do toga da motor zariba ili da leteći okrenu. Preventiva je – skinuti karter, zategnuti maticu ako treba, te, za svaki slučaj, staviti malo crvenog Loctitea. Šta je sigurno, sigurno je…

BMW M54 – ukratko o motoru

Eto, to bi bilo to o uobičajenim problemima sa BMW M54 motorima, i ako ćemo za pravo, ništa od ovoga nije posebno spektakularno. Uz malo truda i znanja, ovi mogu stvarno preći nebrojene kilometre bez da vlasnicima zadaju neke glavobolje. 

Idemo par riječi o samom motoru – dakle, M54 motor se proizvodio i ugrađivao u BMW modele od 2000 do 2006. Atmosferski benzinac, redni šestak, napravljen u potpunosti od aluminija – dakle i blok i glava – što ga čini relativno laganim ali i u potpunosti netolerantnim na bilo kakvo pregrijavanje. Uz to, od nekih osnovnih parametara, imamo 4 ventila po cilindru, varijator faze – VANOS – na usisu i ispuhu, te DISA usisnu granu sa varijabilnom geometrijom. S ovim svime se postiglo da motor ima uravnoteženu krivulju momenta, tj, drugim riječima, da lijepo i uglađeno vuče već od niskih okretaja. 

Postoje tri varijante motora, pri čemu je jedina razlika zapremina i, naravno snaga. Najmanji, 2,2-litarski ima 170 KS, iduća stepenica je 2,5-litrarski sa 190 KS, te na kraju, ono što je najbolji izbor M54B30, 3 litre, 230 konja i 300 Njutna okretnog momenta. 

Koji BMW modeli imaju M54 motor

BMW M54 motori se nalaze pod haubama bilo koje LCI E46-ice, osim 318i modela, E39 petice, ali i prve E60-ice iz 2004 godine, te prve generacije X3 i X5. 

Generalno, ovi auti – ako kupite očuvan i održavan primjerak, te se kasnije i sami dobro brinete o njemu – mogu voziti praktički do zauvijek. A jedno je sasvim izgledno – cijena će im samo rasti, pa mogu biti i dobra dugoročna investicija. 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)