Pumpa vode

Bilo da je hladan zimski dan ili je sredina ljeta, jedna stvar ostaje nepromijenjena – a to je da se motor u našem autu mora hladiti dok radi. A za to je potreban ispravan rashladni sustav, čiji neizostavan i jedan od najbitnijih dijelova je pumpa rashladne tekućine tj, kako je mnogi zovu, vodena pumpa. Ako ona ne radi dobro, čak i ako je vani debeli minus, auto će se brzo pregrijati, što često dovodi do trajnih oštečenja motora. Jasno, buduću da je ovo nešto što nitko ne želi, idemo vidjeti što ova pumpa radi, kako ustanoviti da li je neispravna i, što je najvažnije – što napraviti u tom slučaju. 

Pumpa Vode – 5 simptoma kvara & popravak

Pumpa Vode – Simptomi kvara

Kvar pumpe vode može rezultirati mnogočime, od gubitka rashladne tekućine i pregrijavanja do toga da se čuje nekakva buka ispod haube. Ali bilo što od ovoga može biti uzrokovano i koječim drugim, pa idemo sve skupa malo detaljnije objasniti. 

Pregrijavanje motora

Auto Se Pregrijava (prokuhava) – 8 uobičajenih uzroka + objašnjenja

Prvo, ono što je vjerojatno i onako intuitivno za očekivati, ali je ujedno i najopasnije – je pregrijavanje motora. Jasno, ako pumpa ne radi, rashladna tekućina ne cirkulira, motor se ne hladi. Zašto dođe do ovoga? Pa, s jedne strane, puma vode, kao i svaki mehanički dio se može s vremenom istrošiti, te onda više ne može obrađivati svoj posao. Ili se jedan ili više impelera u njoj odlome, što se može dogoditi ako bi upalili auto u kojem se rashladna tekućina smrzla.   

Ali to nikako ne znači da ako vidite kako kazaljka temperature ide u crveno da automatski pumpa ne valja, jer ovo se može dogoditi zbog recimo zaštopanog hladnjaka ili neispravnog termostata. O njima smo već pričali u prethodnim videima, pa svakako to pogledajte. 

Gubitak rashladne tekućine 

Pumpa vode & curenje antifriza

Zatim, još jedan od čestih problema sa pumpom vode jest da procuri, pa onda auto pomalo gubi rashladnu tekućinu. Najčešće je to negdje oko prednje strane motora, gdje su zupčasti i PK remen.E sad, što je simptomatično jest da je ovo curenje, naročito u nekim početnim fazama, curi jako malo, odnosno, što bi se reklo – flisa. A kako je pumpa najčešće negdje na bloku motora, koji je vruć, to malo najčešće i ispari. No, u tom slučaju ćemo imati karakteristične zelenkasto-bijele tragove oko pumpe koje ostaju kada se antifriz osuši. 

Buka

Još jedna karakteristika neispravne pumpe za vodu jeste prepoznatljivi zvuk koji proizvode dok motor radi, koji se može opisati kao cviljenje ili cvrčanje. Naravno, ovo će dolaziti od prednje strane motora, i zvući recimo kao kad remen na remenici proklizuje. 

Jedan od najčešćih uzroka ovdje je ležaj osovine pumpe, koji, kada proizvodi ovakve zvukove, je samo pitanje vremena kada će zaribati i u potpunosti blokirati ne samo pumpu, već i onaj remen koji je pokreće. 

Bijeli dim 

Auto Dimi Bijelo – 6 najčešćih uzroka & popravak

E sad, jedna možda malo blentava stvar, ali svakako ju valja napomenuti – ako se auto pregrijava, ili ako curi rashladna tekućina, onda bi mogli primjetiti bijeli dim koji se pojavljuje ispod haube. Naročito kada se auto zagrije, i recimo stanemo na semaforu. 

Da li je ovo do pumpe vode, ili bilo čega drugog – u datom trenutku nije toliko ni bitno – ako se bijeli dim pojavljuje ispod haube, valja što prije stati i vidjeti u čemu je problem. Pregrijavanje ili gubitak rashladne tekućine u značajnim mjerama može, a često i hoće vrlo brzo dovesti do oštećenja motora, pa…ne isplati se riskirati. 

Nestabilna temperatura motora

I u konačnici, mogli bi imati zbunjujuću situaciju gdje temperatura motora pada i raste i to u nekim čudnim kombinacijama. Recimo, vozite se sporo i lagano, ona raste iako ventilator radi i termostat je zamijenjen, a onda padne čim se krenete vozit na nešto višim okretajima. 

E ovo je jedan od pokazatelja istrošene pumpe vode, koja ne stvara dovoljno cirkulaciju na niskim okretajima, a ipak uspije protjerati dovoljno rashladne tekućine kada se motor vrti brže. 

Koja je funkcija vodene pumpe?

Pretpostavljam da mnogi od vas barem načelno znaju što i kako pumpa vode radi, ali, nema veze, da ipak ukratko objasnite njenu zadaću. 

Vodena pumpa ima samo jedan posao – ostvariti kontinuiranu i stabilnu cirkulaciju rashladne tekućine između hladnjaka i motora. Dok rashladna tekućina prolazi kroz motor, ona na sebe preuzima višak topline koja nastaje kao nusproizvod rada motora. A kada se takva zagrijana rashladna tekućina vrati nazad u hladnjak, prolaskom kroz njega se ohladi, jer dio topline preda u atmosferu, te je spremna da se opet vrati prema motoru. I tako u krug – dok je pumpa, ali i svi drugi elementi rashladnog sustava ispravni – motor će stalno biti na optimalnoj radnoj temperaturi. 

S tehničkog stajališta – pumpa za vodu je prilično jednostavna. S vanjske strane imamo remenicu koja je spojena preko osovine na lopatice, koje se ponekad nazivaju impeler. I sad, dok motor radi, okreće se remen i remenica, okreću se i lopatice, što u konačnici stvara ranije spomenutu cirkulaciju rashladne tekućine.

Gdje se nalazi pumpa za vodu?

OK, sada kada definitivno znamo šta pumpa za vodu radi, idemo još vidjeti gdje se ona nalazi. Naime, kod većine auta je ona pogonjena ili zupčastim ili PK remenom, što ujedino uvelike određuje njen položaj. 

U slučaju pumpe na PK remenu, uglavnom ju je lako naći – pratite gdje ovaj remen ide, eliminirate stvari kao što je kompresor klime, servo pumpa i alternator, i uglavnom što ostaje, uz možda kakvu rolicu i španer, je pumpa vode. 

Neki automobili, međutim, imaju vodenu pumpu na zupčastom remen, što automatski znaći da je teže doći do nje. U većini slučajeva, da bi je uopće vidjeli, moramo prvo maknuti poklopac remena, što često nije baš neki jednostavan posao. Mala digresija ovdje – kao što smo rekli, pumpa za vodu može blokirati, a ako je pokreće zupčasti remen, onda može prouzročiti da on pukne ili preskoči, što dovodi do havarije motora. Zato je u kod ovakvih motora uvijek preporučljivo mijenjati set zupčastog i pumpu vode u kompletu. 

Ako niste sigurni gdje je pumpa vode u vašem autu, pišite dolje u komentarima – sigurno će se netko pojaviti s odgovorom. 

Koliko košta zamjena vodene pumpe?

I, eto nas na posljednjem pitanju – a mnogima možda i najbitnijeg pitanja – koliko košta zamjena pumpe vode. Što, kako to obično biva, ovisi o nekoliko faktora. 

Prvo – sama pumpa – njena cijena varira od ispod 100€ pa do nekoliko stotina, ovisno o samom autu i motoru. U nekim slučajevima, recimo električna pumpa vode, može koštati i preko 500€. 

A onda imamo i samu zamjenu, tj ruke, ako plaćamo mehaničara. Ovo uvelike ovisi o samom položaju pumpe unutar motornog prostora, tj koliko vremena cijeli posao zamjene može potrajati. Kod nekih auta je ona relativno pristupačna, ali kod većine i ne baš tako lako. 

I, kao zadnja stvar – ako pumpu vode u vašem autu pokreće zupčasti remen, onda bi trebalo zamijeniti i njega, zajedno sa pripadajućim španerima i rolicama. Jer, vratit stari remen nazad, mislim da stvarno nema smisla. A naravno da sve ovo skupa kada se zbroji, neće biti baš jeftino. 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)