Senzor temperature motora

Kao što vjerojatno i znate, da bi radili optimalno i efikasno, motori u našim autima moraju biti na radnoj temperaturi. Ovo je često oko 90ak stupnjeva, mada neki auti rade na višoj temperaturi a neki i na nižoj, sve ovisi od modela. No, bilo kako bilo, kada dosegne radnu temperaturu, motor će davati najviše a da pri tome troši što je moguće manje goriva. Kompjuter motora, koji upravlja svime time zna da li je motor topal, i koliko, na temelju podataka koje dobiva od senzora temperature rashladne tekućine. I kao što ćemo sada vidjeti, ako taj senzor ne radi dobro, onda možemo imati ozbiljnih problema…

Senzor temperature motora – 6 simptoma kvara & cijena popravka

Senzor temperature motora – simptomi kvara

Prvo što nas zanima je što se može dogoditi ako senzor temperature motora nije ispravan, a to uključuje povećanu potrošnju goriva, pregrijavanje i općenito loš rad motora, te upaljenu lampicu motora na tabli.

Upaljena lampica motora (Check Engine Light)

Greške Motora – Što su & Kako ih provjeriti + 3 vrste dijagnostičkih uređaja

Ono s čime bih počeo je nešto što zasigurno ne možete ne vidjeti ako se pojavi – svima omražena lampica motora. Naime, kompjuter motora koji upravlja svime će sasvim izgledno primijetiti da nešto ne štima sa signalima koje dobiva od senzora temperature, naročito ako je u pitanju nekakav kratki spoj ili prekid struje – ono, potrgane žice. Uglavnom, ako dođe do toga, kompjuter pali lampicu motora te ubilježi grešku koja nam onda može pomoći kod daljnjeg popravka. No da bi vidjeli o čemu je riječ – jer lampica motora može gorjeti zbog koječega – valja spojiti dijagnostiku i očitati greške. 

Povišena potrošnja goriva

Dalje, ako senzor temperature ne šalje točne podatke, kompjuter motora bi mogao neadekvatno podesiti ubrizgavanje, što onda dovodi do povišene potrošnje. Evo banalan primjer – senzor stalno pokazuje da je motor hladan, kompjuter stalno daje više goriva, kao da radi ‘pod čokom’ da tako kažem. Jasno da taj višak goriva neće izgorjeti, već će bespotrebno biti bačen u vjetar…doslovce…

Visoka Potrošnja Goriva – uzroci & kako je smanjiti

Crni dim iz auspuha 

Što nas onda dovodi do sljedećeg simptoma – crni dim iz auspuha, što je u ovom konkretnom slučaju onaj nesagoreni višak goriva. Ne samo što bacamo gorivo, nego i ružno izgleda, a još gore, može zaštopati katalizator ili, ako je dizel, DPF filter. 

Senzor temperature motora - crni dim iz auspuha

Teško paljenje motora

Zatim, dok smo još na temi goriva – ako ga je previše ili premalo – onda se često događa da auto teško pali. Primjerice, ako senzor pokazuje da je temperatura motora znatno viša nego što stvarno je, kompjuter motora onda neće dati dovoljno goriva pri paljenju. Figurativno rečeno, kao da nije povukao čok. S druge strane, ako je situacija obratna – pokazuje da je puno hladniji nego što je – onda će kompjuter dati previše goriva i presaugati motor. 

Loš rad motora

A i kada upali, motor bi mogao raditi loše ako mu je senzor temperature neispravan. Ovo se često najviše manifestira na leru, koji će možda biti neuobičajeno visok, ili će raditi grubo, neujednačeno, kao da se hoće ugasiti. Što se isto i može dogoditi – da se ugasi, ako ne dobiva dovoljno goriva. Uz to, sasvim je izgledno da će auto slabije vući i jednostavno rečeno, imati manje snage.  

Pregrijavanje motora 

Auto Se Pregrijava (prokuhava) – 8 uobičajenih uzroka + objašnjenja

I što osta za kraj je sama temperatura motora, tj njegovo potencijalno pregrijavanje. Kao što rekoh, neki auti imaju samo jedan senzor temperature rashladne tekućine, pa ako on pokazuje manju temperaturu nego što uistinu je, onda kompjuter motora neće upaliti ventilatore hladnjaka kada bi trebao – recimo stojimo u koloni usred ljeta – pa će motor prokuhati. Ali isto tako, može biti da ventilatori rade stalno, što će se dogoditi ako senzor lažno pokazuje da je motor prevruć. 

Srećom, većina auta ima barem dva senzora, od kojih ovaj drugi se koristi baš za regulaciju rada ventilatora i kao nekakav svojevrsni backup. Sad, kojom logikom će kompjuter motora birati između mjerenja ova dva senzora, to ovisi od auta do auta, ali čisto da imate na umu. 

Čemu služi senzor temperature motora

Očigledno, kao što ime kaže, senzor temperature motora ima samo jedan zadatak – mjeriti temperaturu rashladne tekućine motora, što je informacija koja je ključna za kompjuter motora jer na temelju toga onda podešava ubrizgavanje, paljenje i tako…

Senzor Temperature Motora

E sad, sam senzor je jednostavan, moglo bi se čak i reći banalan uređaj – ovo je u biti otpornik čiji se otpor mijenja ovisno o temperaturi. U većini automobila, kako se zagrijava, otpor se smanjuje. I ono što se događa je da ECU šalje signal, struju od 5 volti, senzoru, čiji otpor zatim stepe ovaj napon. Zatim, na temelju napona koji prima natrag – koji će uvijek biti manji od poslanog – ECU određuje temperaturu rashladnog sredstva.

Senzor temperature motora – lokacija 

Dakle, sada kada znamo kako senzor temperature motora radi i što se događa kada ne radi kako treba, sljedeće što nas zanima je gdje se nalazi. U većini automobila to će biti ili negdje na bloku motora ili na glavi, mada ga je često teško vidjeti ovako samo kada dignemo haubu, jer recimo usisna grana smeta. 

Također, što bih napomenuo je da većina auta ima više senzora temperature rashladne tekućine. Primjerice, ovdje imamo jedan koji se nalazi na ulazu u kiler, pomoću kojeg kompjuter motora onda bolje može procijeniti situaciju u rashladnom sustavu. 

Zamjena senzora temperature motora

Dakle, ako ste ustanovili da je senzor temperature motora definitivno neispravan, jedino što preostaje je zamijeniti ga. A dobra stvar je što ovo – u većini slučajeva – nije neki skup dio – dobar zamjenski je uglavnom manje od 20€, a ni orginal nije puno više. Istina, može se naći raznih brendova i za manje, ali, iskreno, pitanje je koliko su pouzdani i dugotrajni – za 10ak € uštede mislim da se ne isplati. 

Što se tiče same zamjene – ovo je stvarno jednostavno – sve što vam treba je ključ ili gedore, odvrente stari senzor i ušarafite novi. Jedina otegotna okolnost može biti sama lokacija senzora, da je teško doći do njega. 

U biti, nije jedina – druga je to što bi trebali ispustiti antifriz iz rashladnog sustava prije zamjene senzora, što znači da kasnije valja odzračiti sustav, što ne nekim autima nije baš najlakši posao. A ako se ne odzrači dobro, auto može prokuhati, što može imati ozbiljne posljedice za motor. I da napomenem, koliko god očigledno zvučalo – ako idete mijenjati senzor, sačekajte da se motor ohladi, a ne da vas pošprica vreli antifriz.

Objavljeno
Kategorizirano kao Kako radi

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)