Amortizeri

Da li se vaš auto ljulja kao barka na nemirnom moru, poskakuje i jako se naginje kada kočite ili skrečete kroz zavoje? E, pa ako je tako, onda je sasvim izgledno da imate posla sa lošim, istrošenim amortizerima. Ovo je ne samo iritantno, već i vrlo opasno, jer je takav auto jako nestabilan, pa je ovaj kvar jedan od onih koji se ne smiju ignorirati niti njihov popravak odgađati.

Amortizeri na autu – 6 simptoma kvara & cijena zamjene

Simptomi loših amortizera

Prije svega, da pojasnimo šta se sve može dogoditi kada su amortizeri loši. 

Poskakivanje i ljuljanje u vožnji

A ono što je defeinitino najprimjetnije i najupečatljivije je izrazito poskakivanje vozila nakon prelaska preko neravnine. Ono, prođemo kroz rupu, a auto se sav valja lijevo-desno ili naprijed-nazad kao da je od želatine. Isto tako, prilikom bilo kakvih naglog manevra – bilo da je kočenje, ubrzavanje ili prolazak kroz oštar zavoj, auto će se jako naginjati. Zbog svega ovoga ćemo imati osječaj kao da nemamo sve pod kontrolom, te će takva vožnja biti neugodna kako za nas, tako i za naše putnike. 

Amortizeri poskakivanje

Duži zaustavni put

Potom, zaustavni put, naročito kod jačih kočenjenja sa većih brzina, bi mogao biti značajno duži. Razlog ovome je poskakivanje kotača prilikom kočenja koje se dešava zato što oslabljeni amortizeri ih ne drže čvrsto stisnute uz podlogu.  

Neravnomjerno trošenje guma

Slično tome, loši amortizeri i poskakivanje kotača u vožnji mogu uzrokovati neuobičajeno trošenje guma, naročito na autima koja dosta vremena provode na autocesti ili otvorenim cestama gdje se vozi većim brzinama. Ono što je tipično ovdje jest da gume bude potrošena valovito i u flekama, kao da je nešto otkinuo komad gume. 

Koje gume odabrati – ljetne, zimske ili cjelogodišnje & 3 praktična savjeta

Vibracije

Dalje, sve ove spomenute vibracije kotača, bilo da se događaju cijelo vrijeme ili samo kod kočenja, će se sasvim sigurno prenijeti i na ostatak auta, što je opet nešto što bi sasvim sigurno mogli i trebali primjetiti. Ovdje su situacije gdje se najčešće okrive nedovoljno balansirane gume, mada uzrok mogu biti loši amortizeri.

Volan Trese U Vožnji – 7 mogučih uzroka

Lupanje i struganje 

Zatim, imamo buku, tj lupkanje, struganje ili škripanje iz predjela ovjesa prilikom prelaska preko neravnina ili kroz rupe. Ovo je često uzrokovano mehaničkim oštećenjem amortizera. E sad, naravno, bilo šta drugo vezano uz ovjes ili upravljački mehanizam auta može uzrokovati ovakve zvukove, pa svakako sve ovo treba detaljno provjeriti kako bi utvrdili stvaran uzrok. 

Masne fleke oko kotača 

I što bih još spomenuo jest da su amortizeri napunjeni uljem koje, ako brtve popuste, će curiti van. Pa onda kućište amortizera bude svo izvana masno a mogu se pojaviti i fleke na betonu ispod njega. Takav amortizer čak i ako još funkcionira, neće dugo. Uz to, mada nije toliko izgledno, ulje koje curi iz amortizera može doći na kočnice i automatski ih uništiti. Ne moram ni objašnjavati koliko je to opasno.

Curi ulje ili nešto ispod auta – kako znati što je?

Čemu služe amortizeri 

Amortizer je dio ovjesa koji prigušuje vibracije i oscilacije i na takav način sprječava da auto zbog svoje mase poskakuje na oprugama prilikom svakog prelaska neravnina. Isto tako, spriječava da kotači pod opterečenjem ne poskakuju gore dolje jer ih drži čvrsto pritisnute uz podlogu. 

Tehnički gledano, amortizer je cilindar, unutar kojeg je klip u ulju. Jedna strana cilindra je ušarafljena na dio ovjesa – vilica, glavčina, nebitno – dok druga, klip, je spojen na šasiju. I sad, dok auto ide preko neravnina, i kotači idu gore dolje, isto tako klip unutar cilindra amortizera ide gore-dolje. Međutim, ulje kroz koje se klip pri tome mora probijati spriječava da se ovo događa nekontrolirano te na takav način smiruje hod ovjesa. I što je ovo ulje gušće, to će se prije ovjes stabilizirati, ali na uštrb udobnosti. Zato je ono sportski auti imaju tvrđe amortizere – i opruge – dok oni koji pucaju na komfor imaju sve ovo mekše postavljeno. 

I da, svaki točak ima svoj amortizer, znači 4 ukupno. Ponekad su upakovani zajedno sa oprugom u jedan sklop, recimo kod većine auta naprijed imamo tzv McPherson prednji ovjes. Na stražnjoj osovini su često, mada ne uvijek, amortizeri i opruge postavljeni zasebno. 

Uzroci kvara amortizera 

Ono što se vjerojatno najčešće dogodi jest da amortizer procuri, odnosno da brtva na cilindru se raspadne pa onda ulje postepeno iscuri van. Ovo se događa s jedne strane zbog starosti i godina – kao i svaki drugi dihtung ili semering – ove brtve jednostavno ostare, postanu tvrde i više ne drže. Naravno, postoje stvari koje mogu značajno ubrzati ovaj proces i osjetno smanjiti životni vijek amortizera. Recimo, jedan od njih je prljavština – prašina, blato – koje se nakupi na klipu cilindra, što onda oštećuje brtvu. Upravo zato amortizeri imaju manžetne, koje trebaju ovo spriječiti, te ako su oštećene ili su se raspale, treba ih promijeniti. 

Zatim, imamo mehanička oštećenja – tipa da se klip savije ili cilindar izvitoperi – koja mogu nastati kao rezultat udarca tijela amortizera od recimo kamen ili nešto tome slično. Ovo se recimo može dogoditi sa stražnjim amortizerima na terencima prilikom vožnje nekih teško prohodnim terenima. 

Isto tako, sve što povećava vibracije – kao što su gume koje nisu dobro balansirane ili recimo loši seleni vilica – ubrzano troši amortizere koji moraju puno više ‘raditi’ ne bi li smirili ovjes i spriječili kotače da poskakuju. I da, naravno, puno tereta u gepeku, odnosno značajno pretovaranje auta, naročito pri vožnji po lošim putevima, zasigurno neće pomoći amortizerima. 

Cijena zamjene amortizera 

Ako su amortizeri loši, jedino što vam preostaje jest zamijeniti ih, što nas dovodi do pitanja – koliko će to koštati. Koliko sam amortizer košta uvelike ovisi o samom autu, s cijenama koje se kreću od € do € po komadu. Naravno da puno ovisi o samom proizvođaču, da li uzimate original ili zamjenski, ali ovo je nešto na čemu ne bi trebali štedjeti, naročito ako mislite duže voziti. KYB, Bilstein, Meyle – ovo su samo od nekih brenodva za preporuku, dok neke no-name proizvođače je možda bolje zaobići. 

E sad, amortizere uvijek valja mijenjati u paru – znači ako je recimo desni loš, treba promijeniti i lijevi. Razlog za ovo je što je novi amortizer znatno čvršći, da tako kažem, od starog, pa makar on bio još uvijek dobar, što će u konačnici rezultirati da auto nije stabilan koliko bi trebao biti. 

Uz to, kod zamjene prednjih amortizera nije loše zamijeniti i njihove nosače tj, kako se inače zovu, kape ili šalice. Oni omogućavaju da amortizer okreće prilikom skretanja, a ležaj unutar nosača na kojem se sve to odvija se može s vremenom raspasti. 

Druga stvar koja znatno utječe na cijenu zamjene amortizera su ruke, ako plaćate nekome da ovo odradi. Ako su amortizeri zasebni, odvojeni od opruga, onda je ovo relativno brz i jednostavan posao – u većini slučajeva se odšarafi dva šarafa, jedan gore, jedan dolje, i stari amortizer se može skinuti. Ali kada imamo smortizere i opruge zajedno, e onda je već malo više posla, naročito kod McPherson ovjesa. Ovdje često treba dosta toga razalatiti kako bi se cijeli tak sklop skinuo, a onda poslije toga najčešće trebamo raditi i geometriju kotača, što naravno produžuje i poskupljuje cijeli posao. 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)