Lampica motora treperi

Upaljena lampica motora je tema o kojoj sam već nekoliko puta pričao – što znači, koji su nekih uobičajeni uzroci zašto se javlja i što napraviti u tom slučaju. Ako ste gledali šta od toga, onda vjerojatno i znate da ono upozorava na nepravilnost u radu motora – ali neće nam reći ništa više od toga – da li je riječ o nekom ozbiljnom kvaru ili je u pitanju nekakva trivijalnost koja neće imati utjecaj na performanse. No ono što nisam tada objasnio je da postoji iznimka – a to je kada lampica motora treperi u vožnji – znači ne da gori cijelo vrijeme, već se stalno pali i gasi.

Lampica motora se pali i gasi – 5 uobičajenih uzroka

Što znači kada blinka lampica motora

Ako lampica motora treperi, znači da je došlo do zatajenja jednog ili više cilindara, što je nekakav, barem meni, nespretan prevod engleskog misfire, a što se kod nas najčešće kaže trokiranje. To je ono kada motor ne radi na sve cilindre, već onako neravnomjerno, trese se i nema snage, naročito na leru i nižim okretajima.

Lampica motora treperi – mogući uzroci 

U nekoj osnovi, da bi motor radio, mora dobiti dovoljno svježeg zraka koji će se potom komprimirati u cilindru, odgovarajuću količinu goriva, te iskru koja će onda to dvoje zapaliti nakon što se pomiješa. Ako nešto od ovoga fali, ili nije kako treba, motor će trokirati tj doći će do zatajenja cilindara. Sad, mogući uzroci ovdje ovise o samom autu ali i o uvjetima u kojima se to dešava.   

Bobine i svjećice 

Primjerice, ako se na benzincu dogodi da jedan cilindar odjednom ne radi, i to stalno, onda prvo što je na tapeti je bobina, pod pretpostavkom da svaka svjećica ima svoju. Ona ako rikne – što se zna dogoditi – onda nema iskre na svjećici, a samim time nema ni zapaljenja smjese. 

Bobine & Svjećice – 6 uobičajena simptoma

Injektori 

Druga mogućnost – podjednako i kod benzinaca i dizela – jest injektor tj dizna. Ovo je efektivno elektromagnetni ventil, i što se dogodi je da špulna u njemu prestane raditi, i onda više nema ubrizgavanja goriva za taj cilindar. Slično, mada ne tako drastično, će biti ako je dizna zaštopana, pa ne daje dovoljno goriva. Ili, kao druga krajnost – mada ne toliko učestala – je da se dizna zaglavi u skroz otvorenom položaju i naljeva toliko goriva da je nemoguće zapaliti smjesu. U ovom slučaju ćemo obično imati smrad nesagorenog goriva i oblačiće bijelog dima koji ritmički izlaze iz auspuha.   

Dizne (Injektori) – 6 simptoma kvara & uzroci

Instalacija i konektori 

I bobine i dizne su spojene na instalaciju od motora, što znači da možemo imati potrgane konektore koji se olabave od vibracija – što je isto kao da su iskopčani – ili žice koje su u prekidu ili kratkom spoju, pa onda opet nema komunikacije između kompjutera i bobini odnosno injektora. 

Lampica motora treperi - instalacija

Falš zrak

Osim situacija da motor stalno trokira, i to najčešće na jedan cilindar, ovaj problem se može također dešavati sporadično te zahvačati više cilindara ili čak i sve. Recimo, ako imamo nekakve pukotine na usisu – grana, crijeva, što god – onda će motor tu vući falš zrak, što će onda dovesti do ozbiljnog trokiranja, pa čak i gašenja, ali uglavnom samo na leru. 

Uzubljenje

Isto tako, ako auto ponekad zatrzava prilikom ubrzavanja, kada naglo stisnemo gas, onda postoji mogućnost da motor nije dobro uzubljen, tj da je remen ili lanac preskočio za zub ili dva. Ovo onda remeti otvaranje ventila i dovodi do pada kompresije, što u ekstremnim slučajevima može rezultirati trokiranjem. Slično će se dogoditi kod nepravilnog rada varijatora faze, što mnogi atmosferski benzinci imaju.    

Varijator Faze – 5 simptoma kvara

Kompresija

I za kraj, ako worst-case scenario, imamo samu kompresiju, odnosno nepostojanje iste. Uzrok ovome može biti izgoreni ili savijeni ventil, iznimno potrošene karike ili cilindri, puknuta brtva glave ili sama glava ili čak progoreni klip. Mjerenjem kompresije se može brzo i jednostavno utvrditi da li je ovo riječ, ali bilo kako bilo, ovo su sve skupi kvarovi koji zahtijevaju rastavljanje i generalni remont motora, što ponekad nije ekonomski isplativo.  

Lampica motora treperi – Koji cilindar ne radi? 

Ako lampica motora treperi, zajedno sa svim nekim simptomima koji bi mogli biti prisutni ćemo, znati ćemo da jedan ili više cilindara ne radi – uopće ili onako ponekad, nasumično. A što nas sada zanima jest kako da odgonetnemo koji štrajkaju. 

Dijagnostika za auto – koji OBD uređaj odabrati

Najbolje, ako je ikako moguće, jest da spojimo auto na dijagnostiku. Jer ako gori lampica motora treperi onda moraju biti i neke greške. Što ćemo ovdje gotovo uvijek imati je kod greške P0300, što hoće reći da je kompjuter motora primjetio da dolazi do sporadičnog trokiranja. Ali ono što je nama puno bitnije je jedna ili više grešaka s kojima bi ovo moglo doći u paru – recimo P0304 – što znači zatajenje četvrtog cilindra. Kao što bi se dalo pretpostaviti, ova zadnja znamenka tu je broj cilindra – 1 je prvi, 2 je drugi i tako dalje. I sada kada znamo nešto malo konkretnije, možemo se baciti na daljnje istraživanje pod haubom, za što nam je bitno da znamo koji je cilindar koji. 

Ako je riječ o rednom motoru, onda će u većini slučajeva prvi cilindar biti na onoj strani gdje je razvod tj remeni. Znači kontra od mjenjača. Dakle, u ovom konkretnom slučaju – prvi cilindar, drugi, treći i četvrti. Ali kao kod svakog pravila, postoje iznimke, a u svijetu automobilizma, to su, šta drugo, nego francuzi. Recimo, na Renaultima je uglavnom obratno – prvi cilindar je do getribe, a 4ti do razvoda. 

Kada je u pitanju V6 ili V8 motor, onda imamo još jednu dodatnu nepoznanicu – dvije glave. Jedno pravilo – onaj cilindar od prednja dva koje je bliži razvodu – ovo se vidi po bobini ili injektoru – je ujedno i prvi. 

V6 & V8 motori - raspored cilindara

Alternativno, ako nemamo nikakvu dijagnostiku, možemo probati ustanoviti koji od cilindara ne radi tako da iskopčavamo jednu po jednu bobinu ili injektor. Kada to napravimo na nekom od ispravnih cilindara, motor će početi još gore raditi, a možda se i ugasi. Ali kada ubodemo onaj koji već ne radi, neće biti nikakve promjene. Iskreno, ovo je poprilično gruba metoda, ali može poslužiti u nedostatku ičeg boljeg.  

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)