Fazni lanac

Fazni lanac – kojeg neki motori koriste umjesto zupčastog remena – je nekada bio svojevrsni sinonim pouzdanosti i izdržljivosti, budući bi da bi nerijetko nadživio i sam auto. Međutim, u nešto skorije vrijeme, upravo je lanac razlog zbog kojeg su mnogi pogonski strojevi došli na loš glas, jer se nerijetko dogodi da se rastegnu ali i čak i puknu, što neminovno dovodi do skupe havarije motora. A kako je ovo nešto što svaki vlasnik želi izbjeći, idemo mi vidjeti kako fazni lanac funkcionira i, još bitnije, kako prepoznati eventualne probleme s njime…

Čemu služi fazni lanac motora? 

Fazni ili pogonski lanac povezuje radilicu s jede strane, i bregaste osovine s druge, te na takav način osigurava da to dvoje, odnosno troje, radi usklađeno, čime se osigurava pravovremeno otvaranje i zatvaranje ventila. U biti, isto kao i zupčasti remen, ali je konstrukcijski znatno drugačiji. 

Načelno, pogonski lanac, odnosno, bilo bi ispravnije reći razvod ventila, se sastoji od tri glavne komponente. Prva je, jasno, sam lanac, koji je za razliku od gumenog zupčastog remena, napravljen od čelika, što mu daje trajnost i robusnost. On s donje strane ide oko lančanika koji je ušarafljen u radilicu, i onda to spaja sa lančanicima koji su spojeni na bregaste.

Fazni Lanac

Zatim, sljedeća stvar su vodilice, koje tvore svojevrsnu stazu unutar koje lanac kliže dok se vrti. One su uglavnom napravljene od plastike, što je samo po sebi ponekad uzrok problema sa lancem koji može dovesti do havarije motora, a objasnit ću malo kasnije i točno zašto. 

I na kraju, imamo natezač, koji se ušarafi u blok, a onda ovaj njegov pomični dio tu stišće vodilicu i na takav način drži lanac napetim.     

Simptomi lošeg lanca 

Zveckanje i klepetanje motora

Vjerojatno najkarakterističniji simptom lošeg pogonskog lanca je karakteristično metalno zveckanje i klepetanje, koje se uglavnom javlja kod paljenja motora, ali u nekim slučajevima i pri naglom davanju ili puštanju gasa. Naravno, uzroka neuobičajenih zvukova iz motora može biti mnogo, ali se čini da dolaze iz predjela gdje je razvod, onda je sasvim izgledno da je lanac u pitanju. Čak i ako je nešto drugo, tu ništa ne bi smjelo strugati i rondati, pa valja hitno istražiti što to uzrokuje. 

Zatrzavanje prilikom ubrzavanja

Još jedna stvar koja se javlja kod lošeg lanca jest zatrzavanje, naročito pri ubrzanju i nekim određenim okretajima. Jer kad je lanac istegnut, onda ni veza bregaste neće biti usklađene sa radilicom. A ovo najviše bude izraženo kod benzinaca sa varijabilnim upravljanjem ventila – to je ono VANOS, VVT i slično – gdje onda to dodatno pobrka rad varijatora koji zakreću bregaste

Pad snage motora

Auto Slabo Vuče – uobičajeni uzroci

Osim zatrzavanja, mogli bi imati i općenito pad snage motora, tj da auto ne vuče snažno kao što bi trebao. Jasno, ako se ventili ne otvaraju i zatvaraju baš točno kada bi trebali, onda će i manje zraka uspjeti ući u njega ili svi sagoreni plinovi neće uspjeti izađi van u ispuh, što onda efektivno guši motor. 

Teže paljenje

Slično tome, zbog rastegnutog lanca se čak može dogoditi da i auto teže pali, tj da duže vergla prije nego što sastavi. Jer, kako motor nije ‘u fazi’, onda se ni ubrizgavanje i paljenje neće odvijati u ispravnom trenutku…

Auto ne pali – 5 najčešćih uzroka

Upaljena lampica motora

Naravno, zbog svih ovih problema bi se mogla i upaliti lampica motora, što automatski znači da će biti i neke greške, koje možemo očitati tako da auto spojimo na dijagnostiku. Sad, auto nema neki zaseban senzor za lanac kao takav, nego se obično javljaju greške vezane uz bregastu, usklađenost bregaste i radilice, ili rad varijatora faze, ako ih ima. 

Lampica Motora – što znači i zašto se pali

E sad, ovo su sve bili neki simptomi koji mogu upozoravati na loš fazni lanac, a ako on pukne, raspadne se, onda dolazi do havarije kod koje se klipovi i ventili sudare, što automatski znači generalka, a ponekad i drugi motor.   

Uzroci kvara lanca motora

Kada govorimo o problemima sa faznim lancem, imama dva glavna potencijalna uzroka. Prvi je sam lanac, koji se tokom vremena od naprezanja i sila koje djeluju na njega može rastegnuti, pa se onda bregaste i radilica više ne vrte savršeno usklađeno. Ovu rastegnutost lanca u nekoj određenoj mjeri može pokriti natezač, koji će malo više našpanati vodilice, ali samo do neke granice.

Razlog istezanja pogonskog lanca je djelomično u njegovoj konstrukciji – prije su uglavnom bili dupli, dvoredni, dok noviji auti često imaju ovakav jednoredni, kao s bicikla što se znaju neki rugati, te je kao takav sam po sebi nešto manje robustan. S druge strane, ono što dodatno pogoršava situaciju je održavanje – loše ulje, predugi intervali izmjene i slično – jer je time i podmazivanje, naročito kod hladnih startova, između lanca i vodilica znatno lošije, što onda dodatno povećava naprezanja.  

fazni lanac motora

S druge strane, imamo vodilice, koje su napravljene od plastike. A što se ovdje može dogoditi – naročito kod nekih motora – jest da plastika s vremenom uslijed izloženosti visokim temperaturama postane krhka te se na kraju slomi pod opterećenjem. I onda fazni lanac, kojeg više nema šta držat našpananim, lamata na sve strane, a ako baš nemate sreće, može i spasti, što rezultira instant havarijom motora. Da stvar bude gora, ovo se dogodi iznenada, bez nekih upozorenja, pa ako vam je auto počeo odjednom klepetati i raditi čudno, gasite odmah…

Koliko košta zamjena lanaca? 

Ako je fazni lanac loš i pokazuje neke znakove slabosti, tu se nema što puno razmišljati, već ga valja zamijeniti, što nas dovodi do vjerojatno i najbitnijeg pitanja – koliko će to koštati. Naravno, neke konkretne cijene ovise o samom autu, ali ono što mogu odmah reći je da ovo neće biti jeftino. U najmanju ruku, ako ide samo novi lanac za vodilicama i zatezačem i neki jednostavniji motor u pitanju, već ovo će izaći preko €500. Mislim, može to biti i nešto manje ako uzmete najjeftinije zamjenske dijelove, ali takvi setovi lanca često ne traju dugo.

Osim samog seta lanca, nerijetko je potrebno zamijeniti i lančanike, ako su zubi na njima zajedeni i pohabani. Staviti novi lanac na to nema smisla, jer će ovo samo ubrzati trošenje i kao takvo nije pouzdano i dugotrajno rješenje. Uz to, možemo imati lanac uljne pumpe ili neke dodatne razvode, koje je isto preporučljivo zamijeniti u sklopu ovog posla. Također, da bi sve bilo kompletno i odrađeno kako treba, ide novo ulje i filter ulja.    

zamjena lanca

Naravno, i to koliko je zamjena lanca komplicirana ima utjecaj na cijenu cjelokupnog zahvata. Puno je jednostavnije kada je razvod s prednje strane motora, jer se onda ovo može relativno lako i brzo odraditi. Međutim, sve više auta ima lanac sa stražnje strane, do mjenjača, što automatski komplicira posao, jer ili vaditi motor ili skidati mjenjač. U tom slučaju, kad zbrojite sve dijelove i ruke, to uglavnom izađe na debelo preko 1000€. Dakle, veliki servis, u svakom pogledu…

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)