MAP senzor

Dizelaši su, bez imalo sumnje, najčešći auti na našim cestama. I, unatoč svim ovim hibridima i strujašima, dok je TDIa, CDIa, HDIa, dCia i BMWovih N47ica, ovo teško da će se promijeniti. A svi ovi motori imaju turbopunjače, što ujedino znaći da sasvim sigurno imaju i MAP senzor. Ne MAF, nego MAP – Manifold Absolute Pressure, odnosno, drugim riječima, tlak u usisnoj grani. Na ovaj senzor se često zaboravi, a ako je neispravan, kako što ćemo sada vidjeti, može uzrokovati mnogo prolbema sa autom. Pa, ne duljimo više, idemo vidjeti šta je šta…

MAP Senzor – Kako Radi i Zašto Se Kvari + 5 uobičajena simptoma

Simptomi neispravnog MAP senzora 

MAP senzor simptomi kvara

Ono što nas za početak zanima što bi smo mogli primjetiti ako MAP senzor ne radi ispravno, a tu, između ostalog, spadaju sljedeće mogučnosti: 

Upaljena žuta lampica motora (Check Engine Light)

Prvo, upaljena lampica motora tj check engine light na instrument tabli, naročito ako je MAP senzor mrtav ili u nekakvom ozbiljnom defektu pa daje nepoveznae ili nikakve podatke. No, kako se ova lampica pali zbog mnogočega, morat ćemo provjeriti koje greške motora imamo, za što nam treba dijagnostika ili skener. Ako je problem u MAP senzoru, mogli bi vidjeti neke od sljedećih grešaka: P0235, P0236, P0237 i P0238.

Lošiji rad motora

Nadalje, ako MAP senzor ne mjeri točno, količina ubrizganog goriva sasvim izgledno neće biti ispravna, što znaći da će motor raditi sa ili prebogatom ili presiromašnom smjesom. I jedno i drugo će u svakom slučaju odraziti na performanse motora, te možemo primjetiit osjetan pad snage i slabiji odziv na gas, a u nekim slučajevima i grub rad u leru ili čak trokiranje. Da li motor radi sa bogatom ili siromašnom smjesom se može provjeriti bilo kojim OBD skenerom – ček i onim najjeftinijim – što ćemo pokazati malo kasnije. 

Crni dim iz ispuha

Crni dim iz auspuha zbog MAP senzora

Sljedeća stvar koju bi zasigurno mogli primjetiti kada motor radi s prebogatom smjesom tj dobiva previše goriva, jest crni dim iz auspuha, naročito kod auta sa dizelskim motorom. Ovu scenu zasigurno možete sasvim lako zamisliti – stisnemo gas, recimo kad obilazimo ili ubrzavako da uključimo u promet – a iza nas ostaje debela, crna dimna zavjesa. Osim što ružno izgleda, ovo može dovesti do pada na eko-testu, a ako imamo DPF filter, i on bi se – zbog velike količine čađi u ispuhu – mogao brzo zaštopati. 

Povišena potrošnja goriva

Zatim, kao što smo već rekli, ako je MAP senzor neispravan, motor neće raditi optimalno, što će za posljedicu imati određen pad snage. Ovo ujedino znači da ćemo – svjesno ili nesvjesno – više stiskati gas da bi naš auto išao onako brzo kako očekujemo. Vjerojatno ne treba posebno napominjati da će ovo povećati potrošnju goriva. 

Safe mode

Limp Home Mode – što znači

I, u konačnici, kompjuter motora će, ako nije siguran koji tlak turbopunjač stvara, često baciti auto u tzv safe mode ili limp mode. Ovo se radi da bi se izbjelao prevelik rast tlaka odnosno overboost, koji može vrlo lako uništiti motor. Što komputer napravi – u principu je da drži wategate otvoren, što znaći da se turbina vrti u prazno. Kada se to dogodi, mi ćemo primjetiti da auto odjednom više ne vuće te da nema onog šusa kada turbo proradi. I da, kada ugasimo auto i opet ga upalimo, sasvim sigurno će raditi ‘normalno’, sve dok opet ne ode u safe mode. 

Gdje se nalazi MAP Senzor? 

Ako nam se auto ovako ponaša i sumnjamo da je problem u MAP senzoru, trebamo ga pregledati. Jer ponekad je problem u naslagama čađi na njegovoj površini, što se uglavnom može riješiti čišćenjem. Ali da bi to napravili, prvo ga moramo naći. U večini auta, MAP senzor se nalazi negde na usisnoj grani.

No, ponekad je senzor postavljen recimo na pregradni lim, te je gumenim vakuum crijevom spojen na usisnu granu. Nešto drugačija izvedba, ali princip je isti. 

Kako pregledati i očistiti MAP senzor? 

Greške Motora – Što su & Kako ih provjeriti + 3 vrste dijagnostičkih uređaja

Prije zamjene MAP senzora, svakako je možemo sa dijagnostikom ili, u ovom slučaju, skenerom, provjeriti koje vrijednosti salje.

  • Jednostavno, u uređaju ili aplikaciji nađemo live data meni, te u njemu potražimo Manifold Absolute Pressure. Kad je motor isključen, ovo bi trebalo očitati 1 bar. Razlog zašto ne vidimo 0 je taj što senzor u ovom trenutku očitava atmosferski ili apsolutni tlak.
  • Zatim, palimo auto i dok motor radi, te bi vrijednosti trebale ići gore-dolje kako stišćemo i otpuštamo gas.
  • Uz to, preporučljivo pregledati da li su električne instalacije koje se spajaju na njega možda oštećene, što može stvarati kratke spojeve i ometati signal. Slično je i sa konektorom, koji može biti labav ili pun vode ili prljavštine. 
  • Kada smo već kod prljavštine, i sam senzor može biti prljav tj prekriven naslagama čađi, što remeti njegova mjerenja. Ovo je zasluga svima nam dragog EGRa. Srećom, očistiti MAP senzor je jednostavan posao – samo odvrnemo jedan ili dva vijka, izvadimo senzor i isperemo ga čistaćem za MAF ili kočnice. Pri tome je bitno da sredstvo koje koristimo nije na bazi klorida, a večina čistaća nije. Ostavimo ga par minuta da se osuši, montiramo sve nazad i odemo na testnu vožnju. 

Ako je ovo pomoglo – super. A ako nije, onda vjerojatno nema druge nego zamijeniti senzor. 

Kako radi MAP senzor? 

Za kraj – kratko objašnjenje kako MAP senzor radi i zašto ga naši auti uopče trebaju. Naime, klasičnim atmosferskim u principu motorima je dovoljan samo MAF senzor da bi se odredila količina zraka te samim time i količina goriva. Jer, jednostavno, koliko zraka uđe kroz senzor, toliko će doći i u usisnu granu – između se nema šta puno promijeniti. 

Kod motora sa turbopunjačima, s druge strane, situacija nije tako jednostavna, jer ovdje zrak koji prođe kroz MAF prvo prolazi kroz turbinu, gdje se komprimira na određeni tlak. I što je taj tlak veći, više zraka u konačnici dolazi u motor, te je prema tome potrebno podesiti količinu goriva. Zbog toga kompjuter motora stalno prati tlak u usisnoj grani pomoću MAP senzora. Uz to, ako je tlak previsok iz bilo kojeg razloga, otvara wastegate na turbini kako bi spriječio oštećenje motora.   

1 komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)